ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Γιάννενα: Μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπληρωματικές δυνάμεις

Τσίπρας από Γιάννενα: Μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπληρωματικές δυνάμεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία EUROKINISSI

Στη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη μαζί μέχρι και το τελευταίο λεπτό για τη μεγάλη ανατροπή προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα Γιάννενα.

Παραλλήλως, υποσχέθηκε πως «θα είμαστε μαζί και στις 26 Ιουνίου».

«Μόνο το ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε κόμμα εξουσίας. Δεν θα γίνουμε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα κυβερνητικό συμπλήρωμα της Δεξιάς κι ως κόμμα εξουσίας θα διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το μόνο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Ταυτοχρόνως, πάντως, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ακόμα κι αν ο λαός μας τάξει στην αντιπολίτευση θα είμαστε εκεί να τους κοιτάμε στα μάτια, όχι με μπαταριές στον αέρα και μεγάλες κουβέντες, αλλά με επίμονη κι αποφασιστική προγραμματική αντιπαράθεση. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τη Κυριακή για να μη πάρει ο κ. Μητσοτάκης λευκή επιταγή για ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Και θα είμαστε σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας».

«Το ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδιά τους. Με το ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεμπερδέψουν διότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια ανεξέλεγκτη κι ασύδοτη ΝΔ, που επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε καθεστώς. Κι αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα και το διακύβευμα των εκλογών. Η ΝΔ θέλει μια αδύναμη, κατακερματισμένη και βολική αντιπολίτευση. Θέλει διαίρει και βασίλευε. Επτά κι οκτώ κόμματα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς έρμα, κάποια και χωρίς στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα. Μια ισοπεδωμένη από τον πολυκερματισμό αντιπολίτευση για να αναδειχθεί όχι πρωθυπουργός, αλλά ως ασύδοτος ηγεμόνας ο κ. Μητσοτάκης. Ένα καθεστώς Όρμπαν που θα είναι σε θέση να κάνει ό,τι θέλει».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει βολικός αντίπαλος: «Ο βολικός δικομματισμός δεν σας βγαίνει. Ο κατακερματισμός της ψήφου σε μικρότερα βολικά κόμματα διαμαρτυρίας, δε θα σας βγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ισχυρός πόλος εναλλακτικής διακυβέρνησης απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδιά σας».

Στοχεύοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη, δυναμική, ασυμβίβαστη δύναμη της Αριστεράς, ο μεγάλος πόλος της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης που δεν συμπορεύτηκε ποτέ με τη Δεξιά, δεν συμβιβάστηκε, δεν υποχώρησε, αλλά ανάλαβε τη δύσκολη δουλειά να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας καταδίκασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που και σήμερα τελικά δρουν ως συμπληρωματικές δυνάμεις, όπως με την απλή αναλογική που την πολέμησαν και την αχρήστεψαν από κοινού.

Ο ίδιος, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δηλωμένη πρόθεσή τους για αλλαγή του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων: «Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Η αλλαγή του Συντάγματος με συναίνεση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για να σαρωθεί κάθε κεκτημένο. Να επιβληθεί και συνταγματικά ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός. Κάθε προοδευτική, δημοκρατική ψήφος που δεν θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί αντικειμενικά το σχέδιο της ΝΔ.

Με αφορμή, εξάλλου, την απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ του υποψηφίου της στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για ηθική χρεοκοπία του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Έβαλε την ΕΥΠ του Predator να μας υποδείξει ποιoν πρέπει να έχουμε και ποιoν όχι στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν πρόσεξε, όμως, τις λεπτομέρειες γιατί στο έγγραφο που μας έστειλε, φαίνεται ξέχασαν να σβήσουνε την αναφορά στον δικό τους υποψήφιο ως “στρατευμένο” στην Άγκυρα. Κι επί δύο εβδομάδες μας ζητούσαν με θράσος τα ρέστα για τους δικούς μας, ενώ διατηρούσαν τον δικό τους στα ψηφοδέλτια. Μας ζητούσαν με θράσος δηλώσεις εθνικοφροσύνης, παίζοντας ανεύθυνα κι επιπόλαια με την πατρίδα, ενώ ο δικός τους έκανε δηλώσεις για Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Κι έτσι όλοι συνειδητοποιήσαμε πόσο υποκριτής, πόσο αδίστακτος και πόσο ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ο ίδιος, εξάλλου, κατάγγειλε τον κ. Μητσοτάκη πως το δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα πλουσιοπάροχα μέτρα που προεκλογικά εξαγγέλλει: «Το πρόγραμμα της ΝΔ λέει πολλά που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και κρύβει πολλά που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που προτείνει ένα συμπαγές, δίκαιο, προοδευτικό πρόγραμμα για την κοινωνία και τη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ