ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για τους μειονοτικούς βουλευτές: Η «καρατόμηση» Κατραντζή και η ... γίδα στην πλάτη

Κόντρα για τους μειονοτικούς βουλευτές: Η «καρατόμηση» Κατραντζή και η ... γίδα στην πλάτη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση για τη Θράκη και το θέμα των μειονοτικών υποψηφίων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η Πειραιώς θέλοντας να σβήσει κάθε σκιά ή κηλίδα που μπορεί να «μουτζουρώσει» ένα θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τον Μουσταφά Κατραντζή που φέρεται να αναφερόταν στο έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα και επιμένει να ζητά το ίδιο κι από την Κουμουνδούρου που εξακολουθεί να στηρίζει τους δύο μειονοτικούς υποψήφιους της σε Ροδόπη και Ξάνθη.

«Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ» επιμένουν στη ΝΔ με τον Άκη Σκέρτσο να αναφέρει ότι οι δύο μειονοτικοί υποψήφιοι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ παραμένουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής.

«Μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν;», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Κατραντζή ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Στην Πειραιώς μετά την υπόθεση Κατραντζή κατηγορούν την Κουμουνδούρου που πιάστηκε -όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος- με τη γίδα στην πλάτη και μιλούν για απόπειρα συμψηφισμού. Επιμένουν ότι το τουρκικό προξενείο είχε δώσει γραμμή υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά δύο διαφορετικές υποθέσεις.

«Αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί και ως εκ τούτου δεν θα είναι στην επόμενη βουλή.

«Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Κατραντζή, απλά επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που ο υποψήφιος του κόμματος στην Ξάνθη Χουσεϊν Ζεϊμπέκ έριχνε λάδι στη φωτιά καθώς φωτογραφιζόταν -μόλις την περασμένη Παρασκευή- με τους ψευδομουφτήδες και τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή, αλλά και κάτω από πανό που αναγράφει «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε πως στο έγγραφο της ΕΥΠ ο δικός του υποψήφιος αναφερόταν ως «στρατευμένος» στην Άγκυρα και Παρασκευή όλα αυτά, όχι μόνο τον διατήρησε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, αλλά είχε και το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του για τους υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές. «Για μερικές χιλιάδες ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης δε δίστασε να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά ζήτημα της Θράκης, σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και να διαχειριστεί για άλλη μια φορά την ΕΥΠ ως προσωπικό και κομματικό εργαλείο, ευτελίζοντας ότι είχε απομείνει από το κύρος της», ανέφερε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του θύμισε πάντως, ότι «τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν πρώτα και είπαν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ουσιαστικά υπαγορεύεται από το τουρκικό προξενείο».

Στο στόχαστρο βρέθηκε και το ΠΑΣΟΚ, καθώς παρών σε πρόσφατη εκδήλωση της μειονότητας ήταν και ο υποψήφιος του Μπαράν Μπουρχάν με τη Χαριλάου Τρικούπη να αντιδρά έντονα σε απόπειρες, όπως καταγγέλλει συμψηφισμού. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ ο Μπαράν Μπουρχάν παρέστη στο μουσουλμανικο έθιμο Χατίμ, την ανάγνωση δηλαδή του Κορανίου από εφήβους. Σε αυτές τις εκδηλώσεις προσκαλούνται και χριστιανοί αιρετοί που παραμένουν έξω από το τζαμί.

Οι απόψεις του όσον αφορά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και τον θεσμό της μουφτείας, έχουν καταγραφεί σε επίσημη δήλωση του όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή. Η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα».

«Δεν θα ανεχτούμε τους συμψηφισμούς, που επιχειρούνται με τη φωτογραφία ενός βουλευτή κάτω από ένα πανό, με τα στοιχεία της ΕΥΠ για τη δράση του τουρκικού προξενείου και τη σύνδεσή του με υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ