ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τελευταία «χαρτιά» πριν από την κάλπη - Πού εστιάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα τελευταία «χαρτιά» πριν από την κάλπη - Πού εστιάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα τελευταία τους «ραντεβού» με τον λαό λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού είτε μιλώντας από τις πλατείες, είτε από το... γυαλί της τηλεόρασης μέσω συνεντεύξεων, προσπαθούν να περάσουν μηνύματα προς τους ψηφοφόρους τους και μη! 

Την Πέμπτη, τρεις μέρες πριν από την κάλπη, την αρχή έκανε μέσω του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να θέσει τους ψηφοφόρους του σε εγρήγορση επιμένοντας πως η κάλπη του Μαΐου θα είναι άδεια!

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέσω της συσπείρωσης στοχεύει στην ισχυρή αυτοδυναμία και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στο ορόσημο της 25ης Ιουνίου: «Ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός και αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Το δικό μας χρέος είναι να μην κλειστούμε σε ένα γυάλινο πύργο εφησυχασμού και αυταρέσκειας και αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψω ούτε στον εαυτό μου ούτε στου στενού μου συνεργάτες του Μάξιμου ούτε στους υπουργούς…».

Για το θέμα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων. Περαιτέρω μειώσεις να περιμένουν οι πολίτες», τόνισε. «Ο συνδυασμός της μείωσης της ανεργίας και των επενδύσεων μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους[…] Για τον κατώτατο μισθό, ναι, είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1.500 σε ορίζοντα τετραετίας».

Παράλληλα, άσκησε και σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, αλλά και για τη στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση: «Έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία κακή κυβέρνηση και μία χειρότερη αντιπολίτευση γιατί τα παρουσίαζε όλα μαύρα και θεωρούσε ότι ''για όλα φταίει ο Μητσοτάκης''. Απορώ πώς δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθυσκάφος που χάθηκε στον Ατλαντικό, για τα πάντα έφταιγε ο Μητσοτάκης και παρουσίασαν την εικόνα μιας χώρας που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα των πολιτών. Προσθέστε στο μείγμα τοξικότητα επιθέσεις σε μένα και στην οικογένειά μου το κοκτέιλ αυτό οδήγησε στο 20%…».

Τσίπρας: «Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας»

Το δικό του κάλεσμα στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ώστε να στηρίξει τη δημοκρατία και να βάλει... φρένο στη δημιουργία ενός «ανεξέλεγκτου καθεστώτος» απήθυνε στην ομιλία του από το Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές.

«Είμαστε πάλι όλες και όλοι εδώ, κι ακόμα περισσότεροι, παρούσες και παρόντες στο δημοκρατικό προσκλητήριο του αγώνα για να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες, για να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής», προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι αυτές οι εκλογές δεν θα κρίνουν απλώς τον νικητή και τον ηττημένο, αλλά το «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια», και «...θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

Υποστήριξε ότι «...δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται», δυο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα. Εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για «μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», μια χώρα, μια κοινωνία και μια οικονομία, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιου διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου, πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρού κοινωνικού κράτους, ισχυρών θεσμών, καλύτερων αμοιβών, «όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία», στεγαστικής πολιτικής, στήριξης των αγροτών.

Από την άλλη είναι το σχέδιο της ΝΔ που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά, συρρικνώνει το ρόλο το κράτους, υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές, αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές. Μίλησε για σχέδιο που θέλει να φέρει ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών στους ισχυρούς και μείωσης του εργασιακού κόστους, απόσυρσης του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά fund, μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να αναπαράγει κρίσεις και διεύρυνση ανισοτήτων.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «...προσπαθούν να κρύψουν αυτές τις πτυχές του σχεδίου τους», ότι «εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν», διότι «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμά της είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες». Είπε ότι αντίθετα προβλέπει μειώσεις δαπανών του δημοσίου για νοσοκομεία, σχολεία, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν προβλέπει πραγματική αύξηση του μέσου μισθού, ούτε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν.

Ανδρουλάκης: Τέλος στον φόβο για τα χειρότερα με ισχυρό ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει και να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας μια διπλή επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Μάντζος είναι ο Πάτσης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ποιότητα του ήθους της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που προσβάλει τον κόσμο της Αριστεράς. Η απελπισία κάνει επιθετικό τον κ. Τσίπρα. Θυμάστε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε τρεις ημέρες πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου, ήταν να προσκαλέσει τους δήθεν παραστρατημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας την ιδιοτέλεια, γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία που απαγόρευε τη συμμετοχή των Κασιδιάρηδων στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Ενώ πρόσθεσε: «Τώρα, λοιπόν, έρχεται πάλι τρεις ημέρες πριν τις εκλογές από τον πανικό του -γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται- να εξομοιώσει τον Πάτση με τον Μάντζο.

«Μου λέει μάλιστα ο κ. Τσίπρας να τον βγάλω από τα ψηφοδέλτια, όταν ο στενότερός του συνεργάτης καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο ως ένα πρόσωπο εμπλεκόμενο στο ''βρώμικο'' παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών και, αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει στα ψηφοδέλτιά του.Ο κ. Τσίπρας μιλά για ''κόκκινα δάνεια''; Η εργασιακή ύλη του κ. Μάντζου προκύπτει από τον νόμο, που ψήφισε ο κ. Τσίπρας. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχει φύγει ήδη από το πολιτικό σύστημα. Είναι ο πρωθυπουργός που ψήφισε να παραδοθούν 90 δισ. ''κόκκινα δάνεια'' στα funds, ενώ υποσχόταν ''σεισάχθεια'', και μου κάνει σήμερα ηθικά μαθήματα για έναν νέο δικηγόρο, που υπέγραψε μία νομική πράξη σε μία δικηγορική εταιρεία. Είναι ντροπή» συμπλήρωσε ακόμη.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε μάλιστα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Ασυδοσία των funds ή προστασία της πρώτης κατοικίας», και σχολίασε: «Για να δείτε το μέγεθος της υποκρισίας και της αναξιοπιστίας. ''Ασυδοσία funds''. Το λέει το κόμμα που έδωσε τα '''κόκκινα δάνεια'' χωρίς κριτήρια διαπραγμάτευσης δανειολήπτη – funds.

Δεύτερον, ''προστασία της πρώτης κατοικίας''. Την προστασία της πρώτης κατοικίας την ψήφισε το κόμμα μας το 2010. Εμείς προστατεύσαμε χιλιάδες πρώτες κατοικίες. Για πείτε μου, ο κ. Τσίπρας τι ψήφισε το 2010; Το καταψήφισε. Και έρχεται να κοροϊδέψει τρεις ημέρες πριν τις εκλογές τον ελληνικό λαό».

Για τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Κάναμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα στις 21 Μαΐου. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα την Κυριακή. Είναι ένας αγώνας αξιακός. Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή τελειώνουμε τον μηχανισμό του φόβου για τα χειρότερα. Θα έχουμε σε πρώτη φάση μια ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση και σε δεύτερη φάση μια κυβερνητική, σοσιαλδημοκρατική επιλογή της σύγχρονης Κεντροαριστεράς» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία για την αντιπαράθεση της Ροδόπης, εμπλέκοντας το τουρκικό προξενείο στις ελληνικές εκλογές: «Εμείς είμαστε που ενώσαμε τη Θράκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γκρέμισε τις μπάρες της ντροπής το 1995. Αντίθετα, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία – την απρέπεια με την κυρία Μπακογιάννη – και αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας να μη βάζει τους βουλευτές του να πουν κάτι απλό, ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης, δείχνει ότι και οι δύο ρίχνουν νερό σε έναν μύλο επικίνδυνο για τη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ