ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με... σχήμα 2015 οι έδρες των κομμάτων στο Κοινοβούλιο - Ποιος παραδίδει γραφείο σε νέο αρχηγό

Με... σχήμα 2015 οι έδρες των κομμάτων στο Κοινοβούλιο - Ποιος παραδίδει γραφείο σε νέο αρχηγό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, την ανακοίνωση και ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος σήμερα στη 1 το μεσημέρι, ανοίγει ο κύκλος της νέας κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Επόμενο στάδιο είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η οποία έχει οριστεί για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Πολλές έδρες άλλαξαν χέρια μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής και πολλά ηχηρά ονόματα, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε μεγάλο μέρος των δυνάμεων του, έμειναν εκτός νυμφώνος.

Την επομένη ημέρα, την Τρίτη 4 Ιουλίου ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής. Η Βουλή που θα συνέλθει θα εκλέξει επίσης, Αντιπροέδρους, Γραμματείς και Κοσμήτορες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο των «Σπαρτιατών» για τη θέση του Αντιπροέδρου του Σώματος. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2015 με τη Χρυσή Αυγή. Ο υποψήφιός της δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 75 θετικές ψήφους και η θέση έμεινε κενή.

Η πρώτη φάση της νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση.

Από τη χθες πάντως, στη Βουλή επικρατεί αναβρασμός, τόσο για την κατανομή των εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και για τα γραφεία που θα δοθούν στις νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα ακολουθηθεί η διάταξη του 2015, όπου και τότε η Βουλή ήταν οκτακομματική. Παραδοσιακά «αμετακίνητες» θεωρούνται οι θέσεις που καταλαμβάνει η ΝΔ, μπροστά και δεξιά του Προεδρείου αλλά και του ΚΚΕ, μπροστά και στο αριστερό άκρο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσουν στα ίδια έδρανα, ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Τα λεγόμενα «ορεινά έδρανα» αναμένεται να καταλάβουν η Ελληνική Λύση και τα τρία νέα κόμματα που πήραν το «εισιτήριο» εισόδου στη Βουλή. Τα έδρανα του ΜέΡΑ25, στην προηγούμενη Βουλή, θα καταλάβουν πλέον οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου αναζητούν ήδη γραφεία για τους «νέους» πολιτικούς αρχηγούς και τις νέες Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, καθώς οι χώροι είναι περιορισμένοι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αποχωρήσει από το γραφείο που διέθετε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ