ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στοίχημα του Χρυσοχοΐδη: Κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων και ανασύνταξη του ΕΣΥ

Το στοίχημα του Χρυσοχοΐδη: Κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων και ανασύνταξη του ΕΣΥ
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κοινωνική συνοχή και η μείωση των ανισοτήτων, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα δίκαιης πολιτικής και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας, τόνισε ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη διάρκεια της τελετής για την παράδοση- παραλαβή του χαρτοφυλακίου του, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου.

«Ξεκινάμε τη νέα κυβερνητική θητεία με μια ισχυρή λαϊκή εντολή», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Της εθνικής ασφάλειας, της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα πολλές πτυχές που αφορούν στην Υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών να μείνουν άλυτες. Έτσι, κρίσιμα ζητήματα χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Έτσι, μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων, είναι η ανασύνταξη του ΕΣΥ, η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, η αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, η πρόσληψη 10.000 ατόμων προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών, αλλά και η έμφαση στην πρόληψη- με εντατικοποίηση των Προγραμμάτων Πρόληψης, όπως γίνεται στον καρκίνο του μαστού- και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επίσης, άλλες προτεραιότητες για τη νέα ηγεσία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με σκοπό ταχύτερες και ασφαλείς διακομιδές και αεροδιακομιδές, νέος υγειονομικός χάρτης, νοσοκομειακή περίθαλψη, νέος τρόπος διοίκησης μέσω κριτηρίων επιλογής διοικητών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ίδιο, λέγοντας: «Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου για το κρίσιμο αυτό υπουργείο, την καίρια αυτή στιγμή είναι για εμένα μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη». Πρόσθεσε ακόμη, ότι για όλες τις παρεμβάσεις που θα προωθηθούν στην Υγεία έχει εξασφαλιστεί 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% των συνολικών πόρων για την υγεία.

Ανέφερε ακόμη, ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση δούλεψε για την Υγεία, με αποτέλεσμα από τα 3,9 δις ευρώ, η δαπάνη να έχει αυξηθεί στα 5,2 δις ευρώ. Στα θετικά σημεία της πανδημίας, πιστώνεται η αύξηση των ΜΕΘ που είναι πλέον διπλάσιες και ο αριθμός των υγειονομικών.

Το δημόσιο ευχαριστώ στην Αναστασία Κοτανίδου

Νωρίτερα, η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, είχε χαρακτηρίσει τον κ. Χρυσοχοίδη έντιμο πολιτικό, προσθέτοντας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στο υπουργείο, και πώς ο μήνας αυτός στον οποίο βρέθηκε στο υπουργείο, δεν ήταν εύκολος, αλλά διεκπεραιώθηκαν όλα τα ζητήματα χάρη στη συνεργασία με τους υπαλλήλους τους οποίους ευχαρίστησε.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός υγείας, ευχαρίστησε δημόσια την κυρία Κοτανίδου, τονίζοντας, ότι της αξίζει μια δημόσια αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που υπηρετεί.

Το χαρτοφυλάκιο των συνεργατών του

Εξάλλου ο κ. Χρυσοχοίδης, εξήρε και τους συνοδοιπόρους του στο υπ. Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία έλειπε από την τελετή παράδοσης – παραλαβής λόγω COVID. Τη χαρακτήρισε «άξια Αναπληρώτρια».

Για τον Υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι τον παρακολουθούσε στενά την περίοδο της πανδημίας και ιδιαίτερα, στο γιγάντιο- όπως χαρακτήρισε εμβολιαστικό Πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ενώ για τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο σημείωσε ότι είναι φίλος του, άξιος επιστήμονας και έμπειρος πολιτικός.

Ο νέος υπουργός Υγείας, αναφερόμενος τέλος στο χαρτοφυλάκιο των τριών συνεργατών του, διευκρίνισε, ότι η κυρία Αγαπηδάκη θα χειριστεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και την Πρόληψη, ο κ. Θεμιστοκλέους τη νοσοκομειακή περίθαλψη και ο κ. Βαρτζόπουλος ως Ψυχίατρος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας.

Το μεγάλο στοίχημα

Να θυμίσουμε όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ψυχική υγεία θα έχει ένα διακριτό ρόλο στο υπουργείο Υγείας,. Επίσης, πολλάκις έχει τονίσει ότι η επόμενη 4ετία θα είναι η 4ετία της Υγείας και πώς θα παρακολουθεί στενά ο ίδιος και θα δαπανά προσωπικό χρόνο, για όλα τα ζητήματα υγείας.


Το στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο για τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία στην post COVID εποχή και μία από τις προκλήσεις με τις οποίες θα αναμετρηθεί, είναι εάν θα διατηρήσει τελικά τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, ή εάν θα εκχωρήσει ένα ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έκλεισε πάντως ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοίδης την ομιλία του, «εμπρός όλοι μαζί να νικήσουμε και να εξασφαλίσουμε στον λαό, το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η υγεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ