ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σημάδια (και) οργανωτικής αποσύνθεσης μετά την αποχώρηση Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Σημάδια (και) οργανωτικής αποσύνθεσης μετά την αποχώρηση Τσίπρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ορατά... ορατότατα είναι τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λειτουργούσε ως «συγκολλητική ουσία» των τάσεων που μιλούσαν εξ ονόματός του ή τον πολεμούσαν υπογείως. Στην Κουμουνδούρου δεν μπορούσαν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα και να αποφασίσουν ούτε πότε ακριβώς θα πραγματοποιούνταν οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εργασίες που θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου και το συνέδριο η πρώτη και την εκλογή επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γραμματέα και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων η δεύτερη.

Τελικώς, η Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε να συνεδριάσει αύριο Κυριακή, στις 12 ενώ η Κ.Ο. την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αφορά τον χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, διεξαγωγής της εκλογής προέδρου και πραγματοποίησης του συνεδρίου, με επικρατέστερο σενάριο, ύστερα από την ανατροπή με την αποχώρηση Τσίπρα, αυτά να γίνουν μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από τη ΔΕΘ, όπου στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να εμφανιστούν με τον νέο αρχηγό τους.

Ως προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Όλγα Γεροβασίλη έχει ζητήσει να την ψηφίσουν και οι 47 (χάθηκε μια έδρα χθες για το ΣΥΡΙΖΑ και κατάληξε στο ΚΚΕ) βουλευτές του κόμματος, σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

Ως προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, δεν θα παραστεί στις επίμαχες συνεδριάσεις, θέλοντας να καταδείξει με τον πιο παραστατικό τρόπο πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συνεχίσει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, χωρίς τον ίδιο να προκαταλαμβάνει ή έστω να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για το κόμμα.

Σε σχέση, εξάλλου, με τους υποψήφιους διαδόχους, κανείς δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει σχετική πρόθεση όσο δεν υπάρχει κατάληξη στον οδικό χάρτη.

Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι πέρα από τις «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες κάθε τάση θα επιχειρήσει να καταγράψει τις δυνάμεις της στη μετά Τσίπρα εποχή κατεβάζοντας η καθεμιά ένα και μοναδικό υποψήφιο προκειμένου να μην διασπαρούν οι δυνάμεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ