ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφωνίες και οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για την εκλογή νέου προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφωνίες και οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για την εκλογή νέου προέδρου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μπορεί να μην κύλησε εντελώς ομαλά, ήταν όμως, μια Ιστορική συνεδρίαση, αυτή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ και τέλειωσε το βράδυ. Ουσιαστικά, καταγράφηκε ως το πρώτο όργανο του κόμματος που έλαβε χώρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τον ίδιο φυσικά που δεν έδωσε το «παρών», αφού θεώρησε πως δεν έπρεπε να επηρεάσει την επόμενη μέρα του κόμματος.

Ηχηρή ήταν και η απουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον απόηχο του επεισοδίου που είχε με τον Παναγιώτη Ρήγα που αναμένεται να απασχολήσει τα πειθαρχικά όργανα του κόμματος. Από εκεί και έπειτα, «χωρισμένη» φάνηκε να είναι η παράταξη στη μετά Τσίπρα εποχή.

Και αυτό γιατί Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Σπίρτζης διαφώνησαν με το «καλημέρα» με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη διεξαγωγής συνεδρίου και της εκλογής νέου προέδρου. Ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο και εκλογή όλων των οργάνων, δηλαδή και του νέου προέδρου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά η πρότασή του υπερψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή να πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, το οποίο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία, με τη σχετική εκλογή να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο και αν είναι πάνω από δύο οι υποψήφιοι, ο δεύτερος γύρος να λάβει χώρα σε δύο ημερομηνίες.

Ο κ. Τεμπονέρας δεν αποκλείει, πάντως, να είναι υποψήφιος για την προεδρία αλλά μόνο στην ουσία με τους όρους που έχει θέσει. Ο ίδιος έσπευσε, μάλιστα, να δημοσιοποιήσει την τοποθέτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας υποστήριξε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να γίνει εκλογή νέου προέδρου μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου χωρίς να έχουν κάνει περιοδείες ή να ακούσουμε τις προτάσεις τους.

Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως τα όργανα με τη σημερινή τους μορφή μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν εκφράζουν τους πραγματικούς συσχετισμούς μέσα στο κόμμα. Την εισήγηση Σπίρτζη γα παραίτηση των οργάνων υπερψήφισαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Παύλος Πολάκης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η κυρία Νοτοπούλου επέλεξε να μην είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, εκφράζοντας την επιθυμία της να ενεργοποιηθεί περισσότερο στη Θεσσαλονίκη. Αποχωρώντας, εξάλλου, από τη συνεδρίαση ο κ. Πολάκης απάντησε πως σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας

Πάντως, ενώ στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τη νέα ηγετική τους «ταυτότητα», το απόγευμα της Κυριακής αποφασίστηκε η ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέλαβε τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, και ο Διονύσης Καλαματιανός τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Παράλληλα, οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη αποτελούν τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Η κυρία Τζάκρη κέρδισε την Σία Αναγνωστοπούλου στην ψηφοφορία. Διευθυντής της Κ.Ο. αναδείχτηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Κ.Ο. θα συνεδριάσει αμέσως μετά την αυριανή (Δευτέρα, στις 11.00) ορκωμοσία και την εισήγηση για το νέο προεδρείο θα κάνει η απερχόμενη γραμματέας Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εκλογή νέου προεδρείου. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην Κεντρική Επιτροπή θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν στο διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου.

Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και αν είναι πάνω από δύο οι υποψήφιοι, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Έκτακτο συνέδριο θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο, με νέους συνέδρους για την εκλογή νέων οργάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ