ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, οι τρεις Γενικές Γραμματείες και η ένσταση για το ΕΚΑΒ

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, οι τρεις Γενικές Γραμματείες και η ένσταση για το ΕΚΑΒ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi

Στη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας, «Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», περικλείεται όλη η φιλοσοφία αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία το επόμενο διάστημα.

Στη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας «Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», περικλείεται όλη η φιλοσοφία αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία το επόμενο διάστημα.

Γιατί εάν το ΕΚΑΒ και η ενίσχυσή του βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας- λόγω θέρους, το ίδιο ψηλά και κομβικά πρέπει να βρίσκεται και η ουσιαστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων στη νησιωτική χώρα και στην περιφέρεια, με ανθρώπινο δυναμικό και με ειδικά κίνητρα που θα δοθούν.

Το ΕΣΥ μετά την πανδημία

Η υγεία δεν έχει ούτε λεπτό χρόνο για καθυστέρηση. Βγαίνει από μία μακρά και κουραστική περίοδο πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας πράγματι υλοποιήθηκαν τεράστιες δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα, έγιναν πολλές παρεμβάσεις, δημιουργήθηκαν αναγκαίες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι ήρωες γιατροί και νοσηλευτές, εξαντλήθηκαν και σωματικά και ψυχικά.

Μην ξεχνάμε το μπαμ που έκανε λίγο πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ο γιατρός της Σερίφου κ. Αθανάσιος Κοντάρης, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα από τη Σουηδία το 2018 για να στηρίξει το σύστημα στην πατρίδα του, αλλά στην επιστολή παραίτησής του, ανακοίνωνε ότι κατέρρευσε μην μπορώντας να στηρίξει άλλο τους τουρίστες και τον ντόπιο πληθυσμό. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αυτής, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες ιστορίες γύρω μας που οφείλουν να προβληματίσουν την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ένα μεγάλο στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθεί η νέα ηγεσία, είναι οι συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο το ΕΣΥ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Και στο σημείο αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό έργο και το έργο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επίσκεψή του σήμερα στο υπ. Υγείας: «Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας. Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών -και τα νέα κέντρα υγείας- τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους».

Έτσι από ώρα σε ώρα, το θέμα του ΕΚΑΒ και της ενίσχυσής του με στήριξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική, φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ένσταση της ΠΟΕΔΗΝ

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν άλλη άποψη, καθώς όπως αναφέρουν, η μόνη λύση, είναι «οι μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών».

Η ένσταση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ίδια πρόχειρη «συνταγή» κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς.

Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό.

Μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπ. Υγείας, είναι η πρωτοβάθμια υγεία, η συνέχιση και ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προγραμμάτων Προσυμπτωματικού ελέγχου και η ψυχική υγεία, η οποία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκτός από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, και οι δύο υφυπουργοί, κ.κ. ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

3 Γενικές Γραμματείες – Ο ρόλος του Γ. Κωτσιόπουλου

Ένα θέμα που καθυστερεί ωστόσο στο υπ. Υγείας είναι η τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων το οποίο λογικά θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το υπουργείο θα αποκτήσει 3 Γενικούς Γραμματείς, από τις αντίστοιχες Γενικές Γραμματείες που θα δημιουργηθούν. Ειδικότερα, Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την ομπρέλα της οποίας θα βρίσκεται και η φαρμακευτική πολιτική, η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας- που θα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία- και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος έχει επιτελέσει ένα άκρως δυναμικό έργο, έχοντας στηρίξει καταλυτικά και τη ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, δεν ήταν μόνο ουσιαστική, αλλά και συμβολική - ενόψει μάλιστα των προγραμματικών δηλώσεων την Πέμπτη 6 Ιουλίου. Ο Πρωθυπουργός έστειλε για πολλοστή φορά το μήνυμά του, που αφορά στην προσωπική του στήριξη στην υγεία. Έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, ότι η επόμενη 4ετία θα είναι η 4ετία της υγείας και πώς θα δαπανά μεγάλο μέρος από τον προσωπικό του χρόνο για τα μείζονα ζητήματα της υγείας, της πρόληψης και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ