ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του δημάρχου Αγίου Ιωάννη Ρέντη- Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής προσανατολίζεται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, (10/7), και τα οποία πληροφορείται το CNN Greece.

  • Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, στην αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζονται σε έναν εκ των δύο πρώην βουλευτών, Γιάννη Αμανατίδη (Α’ Θεσσαλονίκη) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθία).
  • Για τις υπόλοιπες περιφέρειες όλα είναι ανοιχτά, με φαβορί για την Ήπειρο τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, Γιάννη Στέφο, και για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη.
  • Ως προς την Κρήτη, η στήριξη ξανά του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη κρίνεται από το αν θα τον στηρίξει και η ΝΔ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με βάση όσα αναπτύχθηκαν χθες Δευτέρα στην Π.Γ. από τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κώστα Ζαχαριάδη είναι ένας συνδυασμός στήριξης κομματικών κι ανεξάρτητων υποψηφίων.

Συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνει και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, η οποία θα συζητήσει και το κείμενο της τελικής εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή για τον οδικό χάρτη της διεξαγωγής του συνεδρίου και της εκλογής προέδρου.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να γίνουν κρούσεις σε πιθανούς υποψήφιους εντός κι εκτός κόμματος.

Οι προτάσεις

Στο μεταξύ, είναι πλέον πολύ πιθανό να κατατεθούν περισσότερες από μία προτάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου.

  • Η πρώτη είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας της προπερασμένης Κυριακής, η οποία επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κι εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου.
  • Η δεύτερη ταυτίζεται με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκκίνηση των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Νοέμβριο δηλαδή, προκειμένου να εκλεγούν όλοι από την αρχή: σύνεδροι, όργανα και φυσικά πρόεδρος.
  • Η τρίτη πρόταση, του Χρήστου Σπίρτζη, διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του κ. Τεμπονέρα στο ότι προτείνει διαρκές συνέδριο- με τους ίδιους, δηλαδή, συνέδρους του τρίτου συνεδρίου του Μαΐου του 2022- κι εκλογή προέδρου το Νοέμβριο.
  • Υπάρχει, επίσης, η πρόταση του Νίκου Παππά που σχετίζεται με την εύρεση «χρυσής τομής», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σε σχέση με τις προτάσεις που προαναφέραμε, η οποία στην πράξη σημαίνει συνέδριο στα μέσα Σεπτεμβρίου κι εκλογή προέδρου στα τέλη του ίδιου μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ