ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους εκλογείς εξωτερικού

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους εκλογείς εξωτερικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βουλή κατατέθηκε και εισάγεται την προσεχή Πέμπτη 20/07 προς συζήτηση, το νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, με την κυβέρνηση να καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το στηρίξουν.

«Να μην αποκλείσουμε ξανά, καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από όσα γίνονται στην πατρίδα τους. Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης», ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για άνευ προηγούμενου αναδίπλωση της Ελληνικής Λύσης που είχε ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το 2021.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει μόλις δύο άρθρα: το πρώτο αφορά στην άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού που τροποποιεί τα σχετικά άρθρα του νόμου που ψηφίστηκε το 2019 και το δεύτερο προσδιορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο, οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. «Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου», αναφέρεται.

Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον φυσικά έχει υπερψηφιστεί από τα 2/3, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Οι περιορισμοί που καταργούνται αφορούν στη διαμονή συνολικά δύο ετών εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, καθώς επίσης και στην υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εάν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας ξεπερνά κατά πολύ τις 200 θετικές ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ