ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για το νομοσχέδιο για απόδημους - Τα ονόματα για τις αυτοδιοικητικές

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για το νομοσχέδιο για απόδημους - Τα ονόματα για τις αυτοδιοικητικές
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME (ΑΡΧΕΙΟ)

Στην απόφαση να καταθέσουν δική τους πρόταση, στην ουσία αυτή που είχαν καταθέσει το 2021, για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων κατέληξαν στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σχετική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης (19/7), όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Την ίδια ώρα, είναι πολλές ακόμα οι «τρύπες» ως προς τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γι' αυτό και θα χρειαστεί «άμεσα» νέα συνεδρίαση του οργάνου αφού επί της ουσίας δεν έγιναν πολλά βήματα μπροστά.

Ως προς την ψήφο των αποδήμων, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο μπορούν να γίνουν αλλαγές και να προστεθούν και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της ψήφου των εποχικών εργαζομένων.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ του 2021 προέβλεπε έως πέντε βουλευτές να εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές, στην Περιφέρεια Αττικής θα στηριχθεί ο Γιώργος Ιωακειμίδης, αν κι ο ίδιος προτιμά να στηριχθεί από την αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ "Δύναμη Ζωής" κι όχι απευθείας από το κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι αμφίβολο κατά πόσο διατηρεί τον έλεγχό της η επικεφαλής της, Ρένα Δούρου, η οποία προσανατολίζεται στη συγκρότηση νέας τάσης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το δήμο Αθηναίων, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, αλλά αν αυτός δεν κατεβεί ακούγεται δυνατά το όνομα του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου.

Για το δήμο Θεσσαλονίκης, προβάδισμα παίρνει ο βενιζελικός Στέλιος Αγγελούδης έναντι του προερχόμενου από το Ποτάμι, Σπύρου Πέγκα.

Στις περιφέρειες η κατάσταση είναι ακόμα πιο θολή, ιδίως για την Κεντρική Μακεδονία ύστερα κι από την άρνηση της Δώρας Αυγέρη να είναι υποψήφια.

Στην Κρήτη προκρίνεται ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης έναντι του Σπύρου Δανέλλη, στο Βόρειο Αιγαίο γίνεται προσπάθεια να πειστεί ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ ακόμα πιο θολή είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα όπου πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν αρνηθεί την κάθοδό τους, όπως και στη Θεσσαλία.

Στη Στερεά Ελλάδα, πάντως, θα στηριχθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, στην Ήπειρο ο Γιάννης Στέφος και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Γιώργος Πετρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ