ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επιλογή Χαρδαλιά – Τι θα «ζυγίσει» ο Γ. Πατούλης

Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επιλογή Χαρδαλιά – Τι θα «ζυγίσει» ο Γ. Πατούλης
Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρωθυπουργό, Κυράκο Μητσοτάκη ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει ως επίσημη υποψηφιότητα για τον Περιφέρεια Αττικής, τον «άνθρωπο των ειδικών αποστολών», Νίκο Χαρδαλιά, έρχεται να κλείσει την εκκρεμότητα, μετά τη διατυπωμένη δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «ατυχή χορό» του Γιώργου Πατούλη στο Ζάππειο, αλλά παράλληλη αποτελεί και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως όποια συμπεριφορά παρεκκλίνει από τις αρχές που έχει θέσει το Μαξίμου και δυσαρεστεί τον κόσμο θα έχει άμεση απάντηση.

Είχε προηγηθεί άλλωστε, μόλις λίγες μέρες πριν, η απομάκρυνση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τις διακοπές του στην Πάτμο, την ώρα που οι δυνάμεις του υπουργείου του έδιναν τη μάχη με τις φωτιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπραγματεύτηκε τα «παραπτώματα». Η αντίδραση ήταν άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις. Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νυν περιφερειάρχης θα επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αυτή δεν έγινε ποτέ και λίγες ώρες μετά ήρθε η ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά.

Αυτό που αναμένει τώρα το Μαξίμου από τον Γιώργο Πατούλη είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και ει δυνατόν να επιλέξει τη σιωπή, αντί των δηλώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ήταν σαφής: «Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η προσφορά του Γιώργου Πατούλη είναι σημαντική τόσο στο κόμμα όσο και στην Αυτοδιοίκηση και έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού και του κόμματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την θριαμβευτική επικράτησή του στις εθνικές εκλογές, αισθάνεται πιο ισχυρός από ποτέ και θέλει από την αρχή της νέας θητείας να καταλάβουν όλα τα στελέχη του κόμματος και ειδικά αυτά που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης πως το πλαίσιο της άσκησης πολιτικής το θέτει ο ίδιος και μόνο. Οι περιπτώσεις Μηταράκη και Πατούλη έδωσαν την αφορμή να το κάνει γνωστό δημοσίως με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Το ερώτημα του τι θα κάνει ο Γιώργος Πατούλης, μετά την απόφαση Μητσοτάκη, παραμένει αναπάντητο. Ο περιφερειάρχης Αττικής δε φαίνεται από τη μία έτοιμος να αποστρατευτεί πολιτικά, αλλά από την άλλη μία ευθεία σύγκρουση με το Μαξίμου είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένα πρόσωπο που διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο, μέσα από τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης. Είναι παράτολμη πρόβλεψη για την πλευρά Πατούλη ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ θα στρέψει την πλάτη του στην κυβερνητική επιλογή. Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δοθούν βέβαια μόνο από τον ίδιο τον Γιώργο Πατούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ