ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εμπρησμοί στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης - Στο αυτόφωρο 87χρονος

Οι εμπρησμοί στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης - Στο αυτόφωρο 87χρονος
Φωτογραφία από την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια EUROKINISSI

«Μπλόκο» όχι μόνο στην ανομία αλλά και στην αδιαφορία έχει αρχίσει να στήνει η κυβέρνηση, με τη διαδικασία για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές να έχει ήδη ξεκινήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επαυξημένη επιφυλακή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Μερικές μόλις ημέρες μετά από τις μεγάλες φωτιές που συγκλόνισαν τη Ρόδο, την Εύβοια, την Κέρκυρα αλλά και την Νέα Αγχίαλο και τις υποψίες που έχουν εκφράσει τοπικοί άρχοντες αλλά και ειδικοί για την εκδήλωση αλλά και την εξέλιξη των πυρκαγιών αυτών, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει «σαφάρι» για τον εντοπισμό εμπρηστών –από δόλο ή αμέλεια.

Σήμερα, Δευτέρα (7/8), αναμένεται άλλωστε να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και ένας 87χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη μόλις είχε ανάψει φωτιά στον Άγιο Στέφανο ενώ παράλληλα στην κατοχή του εντοπίστηκε μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές τις τελευταίες ημέρες.

Το απόγευμα της Κυριακής η αστυνομία προχώρησε σε μια ακόμη σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Ηράκλειο ενώ ενώπιον των δικαστικών αρχών έχει ήδη οδηγηθεί άνδρας από τη Νέα Αγχίαλο, ο οποίος έκαψε ξηρά χόρτα μέσα σε οικόπεδο.

Στα τέλη του περασμένου μήνα είχαν συλληφθεί δύο ακόμη άνδρες, ένας στα Ιωάννινα και ένας στη Μάνδρα, για εμπρησμό από πρόθεση και αμέλεια αντιστοίχως.

Και η λίστα των συλλήψεων δεν τελειώνει εδώ…

Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές, όπως είχε ανακοινωθεί μετά από τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τον «τόνο» είχε δώσει προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ξεκαθαρίσει ότι «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος» σε όσους βάζουν φωτιές από δόλο.

Κατόπιν της συνάντησης των δύο συναρμόδιων υπουργών την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε πως θα οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας ενώ παράλληλα θα τους επιβάλλονται και υψηλές χρηματικές ποινές, καθώς και «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα –έως και 30.000 ευρώ.

Μάλιστα, εφεξής οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής τους –για να «υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας», όπως είπε μετά από την εν λόγω συνάντηση ο κ. Φλωρίδης.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece την Κυριακή (6/8), ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πρόληψη.

«Η αυστηροποίηση των ποινών σε όλα τα επίπεδα είναι μία από τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε απέναντι σε αυτούς που είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και των δασικό πλούτο της χώρας. Η αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων που έχουμε αποφασίσει στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου πηγαίνει ένα βήμα πιο πίσω, στην πρόληψη, καθώς ακόμα και όταν δεν προκληθεί πυρκαγιά όσοι παραβιάζουν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της αντιπυρικής περιόδου θα πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αποκάλυψε δε, πως κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ξέσπασαν πάνω από 1.470 πυρκαγιές, με 10 εξ αυτών να εξελίσσονται σε σοβαρά μέτωπα.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ερωτήματα αναφορικά με τον αριθμό των πυρκαγιών αυτών, με ορισμένους να κάνουν μάλιστα ευθέως λόγο για εμπρησμούς –ένα φαινόμενο που η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ