ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας στο CNN Greece: Πρώτη μας προτεραιότητα η πρόληψη

Β. Κικίλιας στο CNN Greece: Πρώτη μας προτεραιότητα η πρόληψη

Για τις πάνω από 1.400 πυρκαγιές μέσα σε ένα μήνα, τις 15 τραγικές ημέρες με τα πύρινα μέτωπα, τους δύο νεκρούς ήρωες πιλότους αλλά και την αυστηροποίηση των προστίμων των ασυνείδητων, μιλά στο CNN Greece ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξή του, ο Βασίλης Κικίλιας δεν αναφέρεται μόνο στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα πρόστιμα όσων συλλαμβάνονται για εμπρησμό από αμέλεια αλλά και για το ότι χρειάζεται καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος από την πλευρά της υπεύθυνης αρχής και στο σωστό χρόνο για τα ακαθάριστα οικόπεδα που μετατρέπονται σε πυριτιδαποθήκες το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στα όσα συνέβησαν στη Νέα Αγχίαλο, όταν το πύρινο μέτωπο έφτασε στις αποθήκες του στρατού με τις εκρήξεις από τα βλήματα να έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ο κ. Κικίλιας περιγράφει όλα όσα έκανε η πυροσβεστική για τα μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα στην περιοχή.

Τόνισε δε πως:

«Το μέτωπο ήταν τόσο μεγάλο που παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών δεν μπόρεσε να τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο».

Παραπέμπει, παράλληλα, στο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενήργησε ο στρατός και στο οποίο περιγράφονται τα λάθη και οι παραλείψεις που υπήρχαν στην αποθήκη του στρατού.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια

1. Οι νέες αυστηρές ποινές για τους εμπρηστές δείχνουν κινήσεις που γίνονται για το θέμα των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας. Τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε σε σχέση με τη θωράκιση σε επιχειρησιακό επίπεδο;

Η αυστηροποίηση των ποινών σε όλα τα επίπεδα είναι μία από τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε απέναντι σε αυτούς που είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και των δασικό πλούτο της χώρας. Η αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων που έχουμε αποφασίσει στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου πηγαίνει ένα βήμα πιο πίσω, στην πρόληψη, καθώς ακόμα και όταν δεν προκληθεί πυρκαγιά όσοι παραβιάζουν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της αντιπυρικής περιόδου θα πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα. Στην πρόληψη εντάσσεται και η περαιτέρω ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων. Στο ίδιο πλαίσιο αναδιοργανώνουμε την συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών μέσα από ένα διαλειτουργικό σύστημα πρόληψης και απόκρισης. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση. Ήδη έχω προαναγγείλει τον διπλασιασμό των υπηρετούντων στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την ανίχνευση των υπαιτίων των δασικών πυρκαγιών.

2. Πολλά μέτωπα σε μικρό χρονικό διάστημα κατεγράφησαν την επίμαχη περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών. Ποιο ήταν το πιο επικίνδυνο και σοβαρό μέτωπο απ´ όλα;

Όταν ξεκινάει μια δασική πυρκαγιά ο κίνδυνος είναι δυνητικά ίδιος. Ο Ιούλιος είχε πάνω από 1.470 πυρκαγιές. Ότι από αυτές, οι 10 εξελίχθηκαν σε σοβαρά μέτωπα -διότι στις υπόλοιπες οι γυναίκες και οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας πέτυχε να τις περιορίσει έγκαιρα- μας δείχνει ότι η επικινδυνότητα κάθε πυρκαγιάς είναι τεράστια.

3. Τι πρέπει να γίνει τελικά κατά τη γνώμη σας ώστε τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος να έχουν σωστή συνεργασία; Φτάνει μόνο η αντιμετώπιση ή πρέπει να πέσει βάρος και στη πρόληψη, για παράδειγμα αυστηρά πρόστιμα και για τα ακαθάριστα οικόπεδα;

Πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος πρέπει να συνεργάζονται ακόμα πιο αποτελεσματικά. Η Πολιτεία δίνει τα κονδύλια κάθε χρόνο εγκαίρως για τους καθαρισμούς και την πυροπροστασία, όσον αφορά στο δημόσιο χώρο, και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη σειρά της οφείλει να αξιοποιεί κάθε ευρώ από αυτούς τους πόρους. Όσον αφορά στους ιδιωτικούς χώρους -οικόπεδα κτλ- που επίσης πρέπει να καθαρίζονται έγκαιρα, πρέπει να υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος.

4. Στη Νέα Αγχίαλο τι έγινε;

Από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στις 26 Ιουλίου, στην περιοχή της Αγχιάλου, ξεκίνησαν 9 νέες πυρκαγιών στις οποίες προσπάθησε να ανταποκριθεί ο μηχανισμός πυρόσβεσης. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Για αυτό άλλωστε και η Πολιτική Προστασία έστειλε 112. Το μέτωπο που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλο ώστε παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών μέσω (εναέριων και επίγειων) η κατάσταση άργησε να τεθεί υπό έλεγχο. Όσον αφορά στο στρατόπεδο, σας παραπέμπω στο πόρισμα της ΕΔΕ, που είναι αρκετά εξειδικευμένο.

5. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ημέρας που οι φωτιές δοκίμαζαν τη χώρα;

Η στιγμή που επιβεβαιώσαμε ότι το καναντέρ με τους 2 ηρωϊκούς μας πιλότους Χρήστο Μούλα και Περικλή Στεφανίδη, έπεσε στην Κάρυστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ