ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ερντογάν και Κατεχόμενα στο «μενού» με Λάϊεν, Μισέλ και ηγέτες των Βαλκανίων

Μητσοτάκης: Ερντογάν και Κατεχόμενα στο «μενού» με Λάϊεν, Μισέλ και ηγέτες των Βαλκανίων
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αλλαγή στάσης της Τουρκίας με αιχμή την επίθεση των τουρκοκυπρίων εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ στη «νεκρή» ζώνη της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, για την «απαράδεκτη στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους» αλλά και η ανάρτηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το μήνυμα «Η Κύπρος είναι τουρκική» δεν μπορεί παρά να προκαλούν τριγμούς στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα ύστερα από την συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους.

Τη δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο στον πρόεδρο της Κύπρου, αλλά και το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα με δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης στο χωριό Πύλα από τις κατοχικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει εκ νέου την τουρκική αδιαλλαξία στους υψηλούς προσκεκλημένους του σήμερα το βράδυ, στο δείπνο που παραθέτει σε ευρωπαίους αξιωματούχους, προέδρους και πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων. Η συγκυρία δεν είναι διόλου τυχαία, αντίθετα εξυπηρετεί το στόχο της ανάδειξης των γεωπολιτικών ζητημάτων που ορθώνει ξανά η Τουρκία αυτή τη φορά μέσω αυτής της οδού.

Παρών και ο Ζελένσκι

Στη στρογγυλή ροτόντα του κήπου στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρακαθίσουν η πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου καθώς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.

Επίσης παρούσα θα είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Αν και το Μαξίμου για λόγους ασφαλείας δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής, ωστόσο όλες οι πληροφοριες συντείνουν οτι ο προεδρος Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μετέχει στο δείπνο του πρωθυπουργού στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη σκιά της δολοφονίας Κατσουρή

Ξεχωριστής σημασίας είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν από τους κροάτες χούλιγκαν που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αντίστοιχες διμερείς συναντήσεις θα γίνουν και με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους του κ. Μητσοτάκη.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με την επιρροή της Αγκυρας αλλά και των προβλημάτων με την Τουρκία που διαρκώς περιπλέκουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες η «αστάθεια» της τουρκικής πολιτικής έναντι της χώρας μας, μετά από το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν θα πρέπει να επηρεάζει συνολικά τις σχέσεις και για αυτό το λόγο τα διπλωματικά γραφεία των δύο πλευρών προετοιμάζουν μια νέα συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν σε αμερικανικό έδαφος.

Στο περιθώριο της Γ.Σ του ΟΗΕ φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η συνάντηση των δύο μεταξύ 18- 23 Σεπτεμβρίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωνε στο CNN Greece ότι η προκειμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη είχε συμφωνηθεί, αλλά χωρίς ημερομηνίες, ήδη από το Βίλνιους της Λιθουανίας. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι τα δύο επιτελεία ήδη βρίσκονται κοντά στο να «φιξαριστεί» η ημερομηνία συνάντηση των δύο ηγετών.

Ωστόσο πριν από τη συνάντηση το κλίμα έχει ψυχρανθεί μετά τις επιθέσεις του Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Για περίπου ένα 24ωρο τα πνεύματα από τις συγκρούσεις ήταν πολύ τεταμένα με όλη τη διεθνή κοινότητα υπέρ των ελληνικών απόψεων και πολιτικών που εδράζεται στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστός στο δόγμα του ανοικτού διαλόγου με την Τουρκία δεν αμφισβητεί τις πιθανότητες μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες (για αυτό εξ άλλου γίνεται και νέα συνάντηση ) στη Ν.Υ για να έρθουν πιο κοντά οι δύο ηγέτες, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπει και τις κόκκινες γραμμές.

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠ.ΕΞ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών μετά τα σοβαρά γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πράσινη Ζώνη.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ άλλων τονίζεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας».

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, σημείωνε το ΥΠΕΞ «ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ που βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο εξωτερικών της Λευκωσίας, τονίζει επίσης ότι «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ