ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες του β’ γύρου, ο κίνδυνος διάσπασης και η ενωτική εμφάνιση (;) Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες του β’ γύρου, ο κίνδυνος διάσπασης και η ενωτική εμφάνιση (;) Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σκηνικό διάσπασης στήνεται στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λίγες ημέρες πριν την προεδρική εκλογή, με υποψήφιους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών όσων δεν «πειθαρχήσουν» στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Κι αυτό, μάλιστα, μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου το οποίο προαναγγέλλεται ως συνέδριο εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος από τον νέο αρχηγό ή αντεπίθεσης από τους νέους δελφίνους.

Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζονται περισσότερο συγκρουσιακοί, με τον Νίκο Παππά να ζητά ψυχραιμία, να προστατευτεί η ενότητα και να πέσουν οι τόνοι.

«Μπορεί να υπάρξει αποσυσπείρωση αν αρχίσουμε υπονοούμενα ποιος θα διαγράψει ποιον», όπως είπε χαρακτηριστικώς χθες Τετάρτη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κι εφόσον η κατάσταση εκτραχυνθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και με σχετικά δημοσιεύματα- όπως πολλοί αναμένουν- δεν αποκλείεται ενωτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει επιλέξει το δρόμο της σιωπής και της αποστασιοποίησης.

Ο ίδιος, πάντως, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή.

Στο σημείο, ωστόσο, που συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι είναι οι κλειστές πόρτες στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να του απλώσει χείρα βοηθείας την επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρουν σκωπτικά, μάλιστα, "ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει πρώτα να τα βρει με τους βουλευτές του".

Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να συμπτυχθούν οι συμμαχίες του β’ γύρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη του κ. Τσακαλώτου στην κυρία Αχτσιόγλου και του κ. Κασσελάκη στον κ. Παππά ή το αντίστροφο (Αχτσιόγλου σε Τσακαλώτο και Παππάς σε Κασσελάκη) για την εκλογική διαδικασία του μεθεπόμενου Σάββατου.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η συμφωνία Παππά στην πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο του Νοεμβρίου, η οποία ενδεχομένως προαναγγέλλει κι ευρύτερη συνεργασία των δύο ανδρών.

Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με τηλεφωνήματα μελών και φίλων του κόμματος, εγγραφές στο isyriza, αλλά και με την έντονη παρουσία των υποψήφιων στο διαδίκτυο θα αποτυπωθεί και με μεγάλη συμμετοχή στην κάλπη.

«Τα likes θα γίνουν ψήφοι;», αναρωτιούνται πολλοί.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πού έχουν στηθεί τα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ