ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία για το μεταναστευτικό - Tι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Προς συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία για το μεταναστευτικό - Tι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη @RTErdogan

Προσπάθειες ώστε να υπογραφεί συμφωνία για το μεταναστευτικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη καταβάλλουν οι δυο πλευρές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση χωρίς να υπάρχει καχυποψία.

Eιδικότερα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν με τους ίδιους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, τότε δεν αποκλείεται να πέσουν οι υπογραφές κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η εν λόγω συμφωνία φαίνεται να ωριμάζει σε μια αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία θα έχει ως στόχο τη μείωση των ροών αλλά και μια λειτουργική σχέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό τονίστηκε πως «μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία» εξηγώντας ότι «υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο», κάτι, όμως που δεν σημαίνει -όπως ειπώθηκε- ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, αλλά και τα Λιμενικά μας» δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «το πλαίσιο της επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα – βήμα και όπως είπαμε δεν βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο».

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».

Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα.

Οι 7+1 παράγοντες που άλλαξαν το κλίμα στα ελληνοτουρκικά

Για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έπαιξε σημαντικό ρόλο:

  1. Η πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, με τρεις νέες κυβερνήσεις με ισχυρή νομιμοποίηση.
  2. Το ελληνικό δόγμα της Αποτροπής με μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
  3. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι καλύτερες από τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
  4. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου μέσω αυτού γίνεται η μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.
  5. Η Αλεξανδρούπολη, η οποία υποδέχεται αμερικανικό υγροποιημένο αέριο προκειμένου να διοχετευτεί μετά στις αγορές.
  6. Η συνεργασία της Ελλάδας με αμερικανικές εταιρείες για εξορύξεις ανοιχτά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
  7. Οι διπλωματικές νίκες της Ελλάδας και οι ισχυρές της συμμαχίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
  8. H ανάγκη για απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F16, καθώς μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχουν συνδέσει την έγκριση του προγράμματος όχι μόνο με το «ΝΑΙ» της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, αλλά και με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ