ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάλτα: Στη Σύνοδο ηγετών ευρωπαϊκού Νότου ο Μητσοτάκης - Συνάντηση με Μακρόν

Μάλτα: Στη Σύνοδο ηγετών ευρωπαϊκού Νότου ο Μητσοτάκης - Συνάντηση με Μακρόν
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Daniel Cole

Στη σύνοδο Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EUMED9) στη Μάλτα δίνει το παρών σήμερα (29/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο θέματα να κυριαρχούν στην ατζέντα το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος και τα δύο θέματα στους υπόλοιπους ηγέτες. Αυτό γιατί η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι δύο από τις χώρες που αποτελούν σημεία εισόδου για τους μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη.

Οι επαφές του πρωθυπουργού θα γίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ελλάδα, Τουρκία και Κομισιόν συζητούν για αναπροσαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016, ενώ Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια.

Παράλληλα με το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πέρασε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με τις φωτιές που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ ακολούθησαν οι φονικές πλημμύρες με την κακοκαιρία Daniel και τα τελευταία 24ωρα η κακοκαιρία Elias.

Ο πρωθυπουργός είχε δείξει το στίγμα των προθέσεων του στις 15 Σεπτεμβρίου. Με επιστολή του στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζήτησε συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής πολιτικής απέναντι στην κλιματική κρίση καθώς και επιπλέον πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της πρόσφατης ομιλίας του στον ΟΗΕ στις δυο αυτές κρίσεις. Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στην ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη διασφάλισης πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση.

Τετ α τετ με Μακρόν

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ