ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κεντρική Επιτροπή η «μεγάλη σφαγή» - Οι διαγραφές και οι δημοσκοπήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κεντρική Επιτροπή η «μεγάλη σφαγή» - Οι διαγραφές και οι δημοσκοπήσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβληθούν η Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου και το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Δεν μπορεί να σέρνεται για πολύ καιρό ακόμα η εσωστρέφεια. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», δηλώνουν στο CNN Greece συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.  

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται η αυριανή (Πέμπτη 26/10) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος αναμενόταν να επέστρεφε σήμερα από Νέα Υόρκη.

Κοντά σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλώ δε μάλλον όταν ακόμα και η τρίτη θέση δεν είναι διασφαλισμένη αυτήν τη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» και θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας και φέρνουν το κόμμα πολύ κοντά με ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αλλά και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών όπως αυτή έγινε από τον Κώστα Πουλάκη.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, σημειώνουν πως αυτές οι τάσεις είναι παροδικές και θα γίνουν παρελθόν μόλις λάβουν σάρκα κι οστά οι πρωτοβουλίες Κασσελάκη και ξεκαθαρίσει μια και καλή το εσωκομματικό τοπίο.

Παραδέχονται ότι αυτήν τη στιγμή φυλλορροούν, παίρνουν κουράγιο ωστόσο από το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «τσιμπά» παρά ελάχιστα, αλλά κι από τη μεγάλη αποχή των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών την οποία αποδίδουν στη «μελαγχολία» του προοδευτικού κόσμου με τα όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αυτή η μελαγχολία εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ορμή όταν ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι», παρατηρούν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

«Μόνο τιμή στα χιλιάδες μέλη του κόμματος που έδωσαν και δίνουν αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Στη βάση η οποία στήριξε και στηρίζει διαρκώς κι ανιδιοτελώς. Σε αυτές κι αυτούς που καθημερινά κρατούν παντού τη σημαία ψηλά. Που αγωνίζεται για τον σκοπό της κυβερνητικής- πατριωτικής- σύγχρονης Αριστεράς. Σε αυτά τα μέλη και μόνο ανήκει το κόμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βουλγαράκης, ένα από τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Τι θα γίνει με τις διαγραφές Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη

Ως προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, κομματικές πηγές θεωρούν πως θα εγκρίνει- «αν φτάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί και δεν έχουμε εξελίξεις νωρίτερα, που είναι και το πιο πιθανό»- τις διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη, παραπέμποντας και στην τοποθέτηση του επικεφαλής της Αντώνη Κοτσακά σύμφωνα με την οποία είναι εθιμικό δίκαιο ο πρόεδρος του κόμματος να μπορεί να θέτει στελέχη εκτός, αλλά και το ότι η Επιτροπή λογοδοτεί στο συνέδριο κι όχι στην Κεντρική Επιτροπή, όπως επιθυμεί η Ομπρέλα.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η όλη διαδικασία στην Επιτροπή μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες- όπως στην περίπτωση της σωματικής επίθεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Πάνο Ρήγα-, αλλά και μόλις δύο ημέρες.

Η Ομπρέλα, επίσης, θέλει να γίνει σχετική συζήτηση και στην Πολιτική Γραμματεία της οποίας ζητά την άμεση σύγκληση, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συνεδριάσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για να εγκρίνει τα κείμενα που θα τεθούν υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ότι, εξάλλου, δεν ξεκίνησαν μαζικές αποχωρήσεις με αφορμή τη διαγραφή των τριών της Ομπρέλας συνηγορεί στην εκτίμηση πολλών στην Κουμουνδούρου πως η «μεγάλη σφαγή» θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ