ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Economist: O Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας για τη Γάζα

Μητσοτάκης στο Economist: O Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας για τη Γάζα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με τον καθηγητή πολιτικών Επιστημών και συγγραφέα, Φράνσις Φουκουγιάμα είχε συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Το θέμα της συζήτησης είναι: «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», ωστόσο, η συζήτηση δεν μπορούσε να μην φτάσει και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, σχολιάζοντας και τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας ότι «...ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς».

Και συνέχισε: «Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση», δήλωσε αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του και την εδαφική ακεραιότητά του.

«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» τόνισε και επισήμανε για το ψήφισμα του ΟΗΕ πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμπληρώσει: «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει και πως είναι αναγκαίο να δοθεί ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν θα παραμείνει μόνη η χώρα.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και το χαρακτήρισε κρίσιμο σημασίας στοιχείο για τη διασφάλιση της ελευθερίας.

«Πρέπει να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία», είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής«, τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική»

Για στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική αμυντική στρατιωτική συμφωνία, ενισχυμένες οικονομικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς που καθιστούν τη σχέση αυτή ισχυρή.

Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο πώς βλέπει η Ελλάδα τη συνεργασία με την Κίνα, είπε πως υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση στη χώρα και εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και με άλλες επενδύσεις, αναφέροντας το επικείμενο ταξίδι του στο τέλος της εβδομάδας στο Πεκίνο. Μίλησε και για τις ενέργειες της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα της τεχνολογίας σε επίπεδο ανταγωνιστικό έναντι της Κίνας.

Στο ξενοδοχείο InterContinental πραγματοποιείται η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. «Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας».

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.

«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς». «Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».

Σχετικά με τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.

Σχετικά με την Τουρκία

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία».

Σχετικά με την Κίνα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε όμως ότι η «επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πετυχημένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ