ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Ανησυχία για τους αμάχους στη Γάζα - Καταδίκη της τρομοκρατίας

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Ανησυχία για τους αμάχους στη Γάζα - Καταδίκη της τρομοκρατίας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της ελληνικής άμυνας και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη βοήθεια που παρέχει η χώρα μας προς την Ουκρανία. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα (6/11) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού πόνου στη Γάζα. Ο υπουργός επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι δυο τους μίλησαν για τους κοινούς τους στόχους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το C-130 που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για άμαχους της Γάζας, προσγειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Arish Αιγύπτου. σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την παύση των εχθροπραξιών προκειμένου η βοήθεια να φτάσει εγκαίρως.

Ο κ. Μπλίνκεν, προανήγγειλε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από την Άγκυρα , από όπου αναχώρησε χωρίς να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν .

«Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ