ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα - Κύπρος πυλώνες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Ελλάδα - Κύπρος πυλώνες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο
Eurokinissi

«Συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο και ενισχύουμε το ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων ασφάλειας στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στόχος μας είναι να αναχαιτιστούν οι μεθοδεύσεις που ανατρέπουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράσης της από τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε υπερ. της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς όρους. Θα συνδράμουμε με ανθρωπιστικούς διαδρόμους βοήθειας στους αμάχους της Γάζας. Είμαστε παρόντες και συντονίζουμε κάθε πρωτοβουλία».

Για παραγωγική και αποτελεσματική συνάντηση, καθώς και για τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Οι δύο χώρες ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης και των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν για την Μέση Ανατολή. Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μπορούν να είναι μέρος της λύσης προσφέροντας και συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων προκύπτουν», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της συνεδρίασης κυριάρχησε το επείγον ζήτημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάνοιξης θαλάσσιων διαδρομών.

Υπενθυμίζεται πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι επεσήμανε την πρόθεση της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Γάζα.

«Υποστηρίζουμε ένθερμα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ