ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βερολίνο: Τέλος της επώδυνης δεκαετίας στην Ελλάδα - Διαφωνώ με Ερντογάν για Χαμάς

Μητσοτάκης από Βερολίνο: Τέλος της επώδυνης δεκαετίας στην Ελλάδα - Διαφωνώ με Ερντογάν για Χαμάς
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας για την Ελλάδα σηματοδοτεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), το απόγευμα της Δευτέρας (13/11). 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο κίνδυνο της καταστροφής, ωστόσο καταφέραμε να την αποφύγουμε».

«Το 2019 ξέραμε ότι έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά, να επιταχύνουμε την οικονομική μας ανάπτυξη και να ακολουθήσουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» προσθέτει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος, έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις, καταφέραμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που αποτελεί για εμάς μια μεγάλη επιτυχία».

«Σημαντικό μέρος του δύσκολου έργου αυτού έχει επιτευχθεί, το θέμα είναι πως θα φέρουμε την Ελλάδα κοντά στην Ευρώπη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «προσπαθήσαμε να παραμείνει στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».

Εξηγώντας αναφέρει πως «η Ελλάδα που θυμόσαστε κατά τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι η Ελλάδα που βλέπετε σήμερα».

«Για να υπάρξει μια νομισματική ένωση πρέπει να υπάρξει και η δημοσιονομική πειθαρχία»

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι προκειμένου «να υπάρξει μία νομισματική ένωση, θα πρέπει να υπάρξει και η δημοσιονομική πειθαρχία. Πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Απαιτείται ευελιξία και οικειοποίηση των στόχων που τίθενται».

«Φυσικά, υπάρχει και εξωτερικός κριτής των οικονομικών αποδόσεων της χώρας και πιστεύω ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν είναι σωστοί. Τα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και συγκεκριμένη πολιτική», υπογράμμισε.

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μεταξύ των στοιχείων της επιτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι «μειώσαμε έλλογα τους φόρους και εστιάσαμε περισσότερο στην φοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Όσο για την δέσμευσή του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010», ενώ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να εστιάσουμε στη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ και να αυξήσουμε τα έσοδα».

Στο πνεύμα αυτό, ανέφερε ότι «είναι ευκαιρία μας και εστιάζουμε στην καλύτερη διαχείριση των πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μεταναστευτικό: Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα καλύτερη συνεργασία

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών».

«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες, τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού» συμπλήρωσε.

«Θα καλωσορίσω στην Ελλάδα τον Ερντογάν»

Μιλώντας για την ελληνοτουρκικές σχέσεις επεσήμανε πως «με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση».

Πρόσθεσε δε πως «πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες».

Διευκρίνισε όμως, πως «προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ