ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Συμμετοχή Κεφαλογιάννη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Άμυνας

ΕΕ: Συμμετοχή Κεφαλογιάννη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Άμυνας
Eurokinissi

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Άμυνας της ΕΕ συμμετείχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σήμερα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά το άτυπο πρόγευμα έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, για την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών σε Balticonnector και Nord Stream, καθώς και για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στον εν λόγω τομέα.

Eurokinissi

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA Steering Board), υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ υποστηρίχθηκε από τα κράτη-μέλη η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων ανάπτυξης δυνατοτήτων για το 2023, προκειμένου να αντικατοπτριστούν οι αλλαγές στο στρατηγικό περιβάλλον της ΕΕ, η καθοδήγηση που παρέχεται από τη «Στρατιωτική Πυξίδα» και τα διδάγματα που εξήχθησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου συζητήθηκε η περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, μέσω και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility - EPF) και η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης ΕΕ (Rapid Deployment Capacity), η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς και οι επιχειρήσεις και αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σε Αφρική και Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα, της Σουηδίας Pål Jonson και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγό Robert Brieger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ