ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Οι απόντες και οι παρόντες

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Οι απόντες και οι παρόντες
Η άφιξη του Στέφανου Κασσελάλη για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης- κατά τις 17.00- η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, με απόντες φυσικά τα 17 στελέχη της Ομπρέλας και των 6+ 6 που αποχώρησαν από το κόμμα και παρόντες 22.

Απουσιάζει κι ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, ο οποίος ανήκει στους 6+ 6 αλλά δεν έχει υπογράψει το κείμενο αποχώρησης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Απόντες είναι κι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος βρίσκεται εκτός Αθηνών λόγω προσωπικής υποχρέωσης, κι ο Νίκος Σκορίνης ο οποίος έχει covid. Υπό κανονικές συνθήκες η Πολιτική Γραμματεία αριθμεί 42 μέλη.

Τα επτά αναπληρωματικά μέλη που αποχώρησαν με Αχτσιόγλου

Εν τω μεταξύ, είναι 50 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που αποχώρησαν μαζί με την τάση Αχτσιόγλου από το κόμμα το πρωί της Πέμπτης, συν επτά τα αναπληρωματικά. Υπενθυμίζουμε ότι στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους 6+ 6 οι υπογράφοντες αυτοπαρουσιάζονται ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, δεν είναι μέλη της Κ.Ε. οι Χάρις Τριανταφυλλίδου, Μαρία Καλαμάρη, Παναγιώτα Λαζαροπούλου, Παναγιώτα Παππά, Γιάννης Τοπαλιάν, Ελένη Σδράλη και Όλγα Τραυλού.

Μαζί με όσους αποχώρησαν από την τάση Τσακαλώτου (Ομπρέλα) οι αποχωρήσαντες από την Κεντρική Επιτροπή είναι 96 σε σύνολο 302.

Ρελάνς Κασσελάκη με νέα ηγετική ομάδα

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος- με τη μορφή του Πολιτικού Κέντρου- στην οποία θέση αναμένεται να έχουν και πρόσωπα τα οποία δεν τον έχουν στηρίξει, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες θα προβεί και σε ανακοινώσεις για πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις- κλειδιά στα τμήματα και στα think tanks, ενώ συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρωτοβουλίες- έκπληξη.

Να παραδοθούν οι έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την αποχώρηση των 6+ 6, ο κ. Κασσελάκης θα επαναλάβει ό,τι είχε πει και για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, πως θα πρέπει δηλαδή να παραδώσουν τις έδρες τους.

Σε σχετική ανακοίνωση, εξάλλου, του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζεται πως είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

«Καθώς φαίνεται, η μόνη “διαφωνία” όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023 είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει. Οι Αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών κι αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ- Μητσοτάκη», υπογραμμίζεται.

Γίνεται, μάλιστα, αναφορά και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».

«Έχασαν κι έφυγαν», σχολίασε, εξάλλου, σκωπτικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Παππάς την αποχώρηση των 6+ 6.

Τα σχόλια για τους μειονοτικούς βουλευτές

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την προσθήκη στους «γνωστούς επτά» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση- αναλαμβάνει επικεφαλής της Κ.Ο.-, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη) των δύο μειονοτικών βουλευτών και μόνο, των Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) και Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπη), με επικείμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρει αριστερό άλλοθι στις όποιες υποχωρήσεις του.

Παραπέμπουν, μάλιστα, και στη χθεσινή (Τετάρτη) ανάρτηση Τσακαλώτου που μιλούσε ειρωνικά για Πατριωτική Αριστερά αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτοχρόνως, επισημαίνουν πως δεν είναι και τα 57 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο της τάσης Αχτσιόγλου μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως διατείνονται πως είναι.

«Στο 3% με 4% κινείται το νέο κόμμα»

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους, πως το νέο κόμμα στα αριστερά τους κινείται στο 3% με 4% κι όχι παραπάνω και πως δεν θα εισπράξει από τους ίδιους γιατί όσοι δηλώνουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δεν το πράττουν πιστεύοντας ότι Αχτσιόγλου- Τσακαλώτος θα παρέμεναν.

«Με όλα όσα έχουν συμβεί στο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια εύλογη αμφιβολία των πολιτών για τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι πολίτες, όμως, τον προσέχουν, τον ακούνε, ενδιαφέρονται για τις προτάσεις του- σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχηγούς της ευρύτερης Αριστεράς- και τώρα που ξεκαθαρίζει το τοπίο η δημοσκοπική μας εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη την ερχόμενη εβδομάδα», προβλέπουν στο CNN Greece βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν τον πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ