ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες εγκαταστάσεις για τις «Σκιές του Αιγαίου» - Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κομάντος

Νέες εγκαταστάσεις για τις «Σκιές του Αιγαίου» - Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κομάντος
Η ρήση των Ειδικών Δυνάμεων "Ο Τολμών Νικά". ΓΕΕΘΑ

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας εξελλίσσονται συνεχώς και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Στρατόπεδο «ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», το προπύργιο των Ειδικών Δυνάμεων, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο σύγχρονο Σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού με Μονάδες πλήρως εξοπλισμένες.

Το στρατόπεδο «Καλλίνσκη» έχει μετατραπεί σε βάση Ειδικών Επιχειρήσεων με την κατασκευή νέου προβλήτα αλλά και σύγχρονων εγκαταστάσεων για τα πλωτά μέσα των κομάντος της ΔΕΠ, των... "Σκιών του Αιγαίου".

Στιγμιότυπο απο τα εγκαίνια της βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο "Καλλίνσκη".ΓΕΕΘΑ

Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στη Νέα Πέραμο, ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαίδευση των στελεχών. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων υλοποιήθηκε κατόπιν συγκεκριμένων κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Στιγμιότυπο απο τα εγκαίνια της βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο "Καλλίνσκη".ΓΕΕΘΑ

Ο εξ αρχής επανασχεδιασμός, η ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου «ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των αμφιβίων και όχι μόνο, Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, την προμήθεια νέων σύγχρονων πλωτών μέσων και καταδυτικού εξοπλισμού, και την λειτουργία του προσφάτως εγκαινιασθέντος Στρατηγείου της εντός του ελληνικού Πενταγώνου, παρέχουν αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία των Ειδικών Δυνάμεων και ταυτόχρονα ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας ως παράγοντος ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή.

Στιγμιότυπο απο τα εγκαίνια της βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο "Καλλίνσκη".ΓΕΕΘΑ

Η ΔΕΠ σε συνεργασία με την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση και υλοποίηση των νέων υποδομών ελλιμενισμού και συντήρησης πλωτών μέσων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στρατωνισμού και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των υφισταμένων Μονάδων της. Όπως λένε Στρατιωτικές Πηγές, "ήταν προσωπικό στοίχημα του Στρατηγού Κ. Φλώρου και έγινε πράξη".

Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση του υφιστάμενου λιμένος του Στρατοπέδου, με επαυξημένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλωτών μέσων.
  • Διαμόρφωση του κρηπιδώματος του λιμένα και κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων καθέλκυσης σκαφών, με δυνατότητα διεξαγωγής τεχνικών εργασιών και μείωσης του χρόνου αντίδρασης των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων.
  • Υπόστεγο συντήρησης - τεχνικής υποστήριξης των υφισταμένων καθώς και των υπό παραλαβή Ταχυπλόων Σκαφών (Τ/Σ).
  • Υπόστεγο συντήρησης - τεχνικής υποστήριξης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Τ/Σ.
  • Καταδυτικό κέντρο συντήρησης συσκευών ανοικτού και κλειστού κυκλώματος.
  • Σύγχρονο Ελικοδρόμιο.
  • Περιμετρικό φωτισμό και περίφραξη στις νέες εγκαταστάσεις.
  • Έργα οδοποιίας - ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης οχημάτων, και διαμόρφωσης της κεντρικής πύλης της ΒΥΜΕΕ.

Όπως είπε και στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων προς το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: ''Aξιοποιήστε και χαρείτε τις νέες εγκαταστάσεις''.

Στιγμιότυπο απο τα εγκαίνια της βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο "Καλλίνσκη".ΓΕΕΘΑ

Παράλληλα, τα νέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MUMIN S-1200 Viking που παραλαμβάνουν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και ο καταδυτικός εξοπλισμός που έχουν στη διάθεσή τους, έχουν αυξήσει τις αμφίβιες δυνατότητες των Μονάδων με δεδομένο ότι ο επιχειρησιακός χώρος δράσης τους αφορά το Αιγαίο έως και τον πιο μακρινό ελληνικό βράχο.

Τα καινούργια σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα επιτήρησης όπως θερμικές κάμερες, mini drones για αναγνώριση σε μεγάλες αποστάσεις, ραντάρ με ακτίνα που αγγίζει έως και τα 50 μίλια, ελαφρύ πολυβόλο 7.62 mm και πολυβομβιδοβόλο GMG 40mm.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στα εγκαίνια της βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο Στρατόπεδο "Καλλίνσκη".ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα παραλάβει 41 σκάφη τέτοιου τύπου. Έως τώρα έχουν παραληφθεί 7 MUMIN S-1200 VIKING με το πρόγραμμα παραδόσεων να προχωράει με βάση τον προγραμματισμό.

Τα MUMIN S-1200 VIKING αντικαθιστούν τα υφιστάμενα MAGNA 960 RIB με σκοπό να αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αμφίβιων καταδρομέων.

Tα τεχνικά χαρακτηριστικά του MUMIN S-1200 VIKING είναι:

Συνολικό μήκος σκάφους 12,2 μέτρα

Ολικό πλάτος 3,5 μέτρα

Ύψος 3,9 μέτρα

Έμφορτο Βύθισμα 90 εκ.

Ωφέλιμο φορτίο 3.100 κιλά

Χωρητικότητα καυσίμου 1.140 λίτρα σε 3 δεξαμενές των 380 λίτρων.

Σύστημα πρόωσης 3 εξωλέμβιοι κινητήρες Mercury Verado ισχύος 400 ίππων

2 πολυβόλα MAG στην πρύμνη

Περιλαμβάνει συστήματα οπτικής θερμικής απεικόνισης Συσκευή διοίκησης και ελέγχου

Συστήματα επικοινωνίας διαβαθμισμένων δικτύων

Όργανα ελέγχου ναυσιπλοΐας

Προβολέας Έρευνας

Πέραν του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, υπάρχουν ειδικά καθίσματα με διατάξεις απορροφήσεως κραδασμών για την μεταφορά 12 ανδρών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ