ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η διακήρυξη των Αθηνών σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μητσοτάκης: Η διακήρυξη των Αθηνών σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Eurokinissi

Την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Όπως τόνισε, η διακήρυξη των Αθηνών, αποτελεί σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα βήματα που θα ακολουθήσουν και ότι θα μας «οδηγήσει στο δύσκολο ζητημα οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια τόνισε: «Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει».

Οι μισθοί, όπως είπε αυξήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 20%, και αυτή η αύξηση θα μείνει όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν.

«Οι τιμές βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% και είναι η μεγαλύτερη μείωση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών.

O κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στην περίπτωση Μπελέρη: «Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Το θέμα Μπελέρη είναι κορυφαίο θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Εurokinissi

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν παίρνουμε αποφάσεις δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου».

Η «έξοδος» Όρμπαν από την αίθουσα

«Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ