ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται αύξηση 20% στους μισθούς γιατρών από τις εφημερίες - Ιδρύονται μη κρατικά ΑΕΙ

Μητσοτάκης: Έρχεται αύξηση 20% στους μισθούς γιατρών από τις εφημερίες - Ιδρύονται μη κρατικά ΑΕΙ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές μετά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή

Με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ισοδυναμεί η υπερψήφιση από τη Βουλή, με 158 «ναι» του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση αλλά και μιας σειράς δεσμεύσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών. 

Στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη πλειοψηφία που έλαβε το άρθρο για τις αμυντικές δαπάνες που υπερψηφίστηκε με 249 «ναι», έναντι 51 «όχι». Σημαντική πλειοψηφία έλαβαν και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που υπερψηφίστηκαν με 239 «ναι» και 61 «όχι».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024 δίκαιο και ρεαλιστικό, σε αντίθεση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που άσκησαν δρυμεία κριτική προς την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στα νοσοκομεία και νομοσχέδιο για την ίδρυση μη Κρατικών ΑΕΙ.

Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της κυβέρνησης την σταθερή αύξηση μισθών.

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη», συνέχισε τονίζοντας ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο Προϋπολογισμός».

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι σταθμός στην πορεία μας προς την εξέλιξη και η πρώτη σελίδα μιας καινούργιας διαδρομής», τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.

«Οι φιλόδοξοι στόχοι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, πρωταγωνιστούμε πλέον στις μεγάλες κρίσεις. Πρέπει να αυξήσουμε εισόδημα περιορίζοντας της ανισότητες. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο δυνατή», σημείωσε προσθέτοντας ότι η χώρα σήμερα «διαθετει ακλότη πολιτική σταθερότητα και το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για προσθετη ανάπτυξη και επενδύσεις».

«Το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται από εξαγωγές, η χώρα δεν στηρίζεται πλέον μόνο στον τουρισμό», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι το «υπερόπλο» τον 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα».

«Στόχος η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε προσωπική ευημερία», σημείωσε τονίζοντας πως «Η Ελλάδα ανέκτησε οριστικά την αξιοπιστία της».

«Έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το 2009. Η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισεκ. ευρώ και λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στα νοσοκομεία»

Μιλώντας για τον πληθωρισμό τόνισε ότι η μάχη δίνεται με «μόνιμη αυξηση μισθων και του διαθέσιμου εισοδήματος», ενώ πρόσθεσε ότι έγινε σημαντική αύξηση στους μισθούς τα τελευταία 4 χρόνια και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν την πρώτη αύξηση μετά από 14 χρόνια.

«Ξεπαγώνουμε τις τριετίες ένα χρόνο νωρίτερα», σημείωσε ακόμη.

«Από τις αρχές του νέου έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ έχουν ήδη αυξηθεί 10% από πέρυσι», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ελέγχους και αναδιάρθρωση στον ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση της αισχροκέδρειας στην υγεία.

Για την Παιδεία επέμεινε στη δημιουργία μη Κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων με νέο νομοσχέδιο, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και στο δωρεάν για πρώτη φορά ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές που προτοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Ήρθε η ώρα για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων»

Αντίστοιχα με την Υγεία, στην Παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 6,5 δισεκ. ευρώ με ακόμη 2,5 δισεκ. εκτιμόμενα ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως έρχεται νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Παράληλα επέμεινε στο δωρεάν για πρώτη φορά ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές που προτοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή».

Όπως είπε όμως «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. «Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κριτική από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η χώρα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Παράλληλα, έκανε λόγο για όξυνση των ανισοτήτων και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την πολιτικής της που στηρίζεται σε επιδόματα και pass, αντί για μέτρα ουσίας, κρατάει ομήρους τους φτωχότερους Έλληνες.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον χαρακτήρισε «άδικο, ταξικό, αντιλαϊκό» ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως ο προϋπολογισμός είναι «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ολιγαρχών».

«Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ, ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιόςσημείωσε ότι «η κυβέρνηση σκέφτεται και δρα ως τοποτηρητής των ξένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ