ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευχές που αντάλλαξαν Κασσελάκης - Ιμάμογλου: Τι ζήτησε να μάθει ο δήμαρχος της Πόλης

Οι ευχές που αντάλλαξαν Κασσελάκης - Ιμάμογλου: Τι ζήτησε να μάθει ο δήμαρχος της Πόλης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου το μεσημέρι της Κυριακής σε δημοτικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, όπως πληροφορείται το CNN Greece, αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη ανανέωσης του τρόπου άσκησης της πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, με ιδιαίτερο βάρος στην ψηφιακή συμμετοχή των πολιτών και ιδίως των νέων στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Κασσελάκης. εξάλλου, ενημέρωσε, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και γι’ αυτές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει, ενώ ο κ Ιμάμογλου ενημέρωσε για την ψηφιακή εφαρμογή- app την οποία έχει υλοποιήσει και στην οποία συμμετέχουν 3.000.000 πολίτες.

Κατά τη συνάντησή τους, μάλιστα, οι δύο άνδρες -ο καθένας μίλησε στη γλώσσα του- ευχήθηκαν να συναντηθούν σύντομα με νέες θεσμικές ιδιότητες, ο κ. Κασσελάκης ως πρωθυπουργός κι ο κ. Ιμάμογλου ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Κασσελάκης ευχαρίστησε τον κ. Ιμάμογλου για τη φιλοξενία του και τον προσκάλεσε στην Αθήνα, επαινόντας τον για το μεταρρυθμιστικό του έργο και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής κοινότητας της Πόλης, ιδιαιτέρως σε ζητήματα υποδομών.

Τον ενημέρωσε, μάλιστα, για το ότι κι ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τη Βασιλεύουσα, γι’ αυτό κι αισθάνεται συγκίνηση και πως βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε και στην αναγκαιότητα στήριξης της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών, όπως και για την αναγκαιότητα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

«Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτα από όλα, σας εύχομαι μια όμορφη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη. Σας τοποθετήσαμε απέναντι με μια υπέροχη φωτογραφία της Κωνσταντινούπολης, έτσι ώστε τόσο η θέρμη όσο και τα συναισθήματά σας να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι βέβαια σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με τις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με πόλεις της Ελλάδας. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο σχέσεων με πολλές πόλεις της Ελλάδας, ιδίως με την Αθήνα, τόσο μέσω των μεμονωμένων πόλεών μας όσο και μέσω του Β40, του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων που έχουμε δημιουργήσει από κοινού. Φυσικά, θέλουμε να το αναπτύξουμε αυτό ακόμα περισσότερο και να το διαχειριστούμε με τη μορφή πολύ πιο εντατικών σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας εκλογές. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε ισχυρότερα βήματα μεταξύ των πόλεων μετά τις εκλογές. Φυσικά, σας καλωσόρισα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα συναισθήματα της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, ταυτόχρονα, ως μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ως μέλος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με συνοδεύει σήμερα ο κ. Gökhan, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας μας από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Ως κόμμα με το οποίο έχουμε καλές σχέσεις, σας συγχαίρω για την εκλογή σας ως προέδρου και σας εύχομαι πολλές επιτυχίες. Ήταν μια σύμπτωση πριν από λίγο καιρό. Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Özgür Özel, τον πρόεδρό μας, και εύχομαι αυτή η διαδικασία, η οποία συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας του αυτή την περίοδο, να είναι μια επιτυχημένη περίοδος και για τις δύο χώρες», ανάφερε ο κ. Ιμάμογλου στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα.

Ο κ. Ιμάμογλου χάρισε ένα πίνακα της Κωνσταντινούπολης και βιβλία με την ιστορία της στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος με τη σειρά του του δώρισε ένα αντίγραφο συμβολικού αγάλματος φιλίας, με δύο χέρια ενωμένα.

Στις 15.00 ο κ. Κασσελάκης θα περιηγηθεί στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το βράδυ αναχωρεί από την Πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ