ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Δένδια σήμερα ο Κασσελάκης: Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα F-35

Στον Δένδια σήμερα ο Κασσελάκης: Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα F-35
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Την πύλη του Πενταγώνου διαβαίνει σήμερα Δευτέρα, στις 09.30, ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται αγορά αεροσκαφών F- 35 αξίας 8,2 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κ. Δένδια σε σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διατείνονται πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η «κυβερνητική προπαγάνδα» περί δωρεάν παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, καθώς τα εξοπλιστικά αυτά που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακώς ικανά.

Ο κ. Κασσελάκης θα ζητήσει, επίσης, να πληροφορηθεί κατά πόσο, «όπως ισχυρίζεται συστηματικώς η κυβέρνηση εδώ και μήνες», έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης κι εκσυγχρονισμού F- 16 που ενέκρινε, ιδίως ύστερα από τις νέες χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, στο φάκελο που θα έχει μαζί του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιλαμβάνονται αρκετές ακόμα ενστάσεις.

Η πρώτη αφορά το κατά πόσο αυτή η αγορά ικανοποιεί υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στη διαφάνεια.

Η δεύτερη ένσταση σχετίζεται με το κατά πόσο υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών, αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικώς όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης μεταβαίνει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, στις 11.00.

Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν το νέο εξοπλιστικό ράλι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους.

Αρχές Μαρτίου θα υπηρετήσει στο στρατό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κασσελάκης, εξάλλου, ο οποίος στις 14.00 θα επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, όπου είναι το πιθανότερο ότι θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις αρχές Μαρτίου, δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στα μισθολογικά κι όχι μόνο αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη

Όπως πληροφορείται, επίσης, το CNN Greece, φαβορί για νέος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αχαιός πρέσβης της χώρας μας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Παπανδρέου.

Ο μέχρι τώρα διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης παραμένει σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Το τηλεφώνημα στην ηγεσία του πολωνικού κόμματος «Νέα Αριστερά»

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με πολιτικό νόημα και γύρω από τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή ένταξή του στους Ευρωσοσιαλιστές είχε χθες ο πρόεδρός του με τον συμπρόεδρο του πολωνικού κόμματος Νέα Αριστερά, Ρόμπερτ Μπίντρον, για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων κατά την οποία εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι πολωνικές προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ