ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 159 ψήφους υπέρ και 129 κατά

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 159 ψήφους υπέρ και 129 κατά

Ολομέλεια της Βουλής

KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Ψηφίστηκε με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 «παρών» σε σύνολο ψηφισάντων 299, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως μεταξύ των 11 «παρών» βρίσκονται οι 10 Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Μ. Χουρδάκης. Παράλληλα, ο ένας επιπλέον βουλευτής των 158 της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε το νομοσχέδιο είναι ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβάρδας. Η μία ψήφος που δεν καταμετρήθηκε φέρεται να είναι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη.

Το ΠΑΣΟΚ μετά από αρκετές αλλαγές στάσης τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, σειρά άρθρων που αφορούν στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου έλαβαν ευρύτατη πλειοψηφία με πάνω από 180 ψήφος, καθώς στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Σπαρτιάτες, τη Νέα Αριστερά, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Η... παράσταση της Κωνσταντοπούλου

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν αυτή που έκλεισε τον γύρο των ομιλιών και έδωσε τη σκυτάλη στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, ενώ η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 21:45, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου έμειναν στα έδρανα για αρκετή ώρα μετά τις 23:00 και διάβαζαν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.


Τελικά το σύστημα έκλεισε περίπου στις 23:30 για να ακολουθήσουν οι 100 επιστολικές ψήφοι και μετά η καταμέτρηση.

Ωστόσο, εάν δεν ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία από την Πλεύση Ελευθερίας δεν μπορούσε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Και μέσα σε όλα, η πρόεδρος της Πλεύσης ήταν και αυτή που έμεινε σχεδόν τον υπερδιπλάσιο χρόνο στο βήμα της Βουλής σε σχέση με τους υπόλοιπους ομιλητές, ζητώντας την... κατανόηση της Ολομέλειας.

Σφοδρή μάχη Μητσοτάκη - αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους με συγκρούσεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά των Κασσελάκη, Φάμελλου, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του έστρεψε τα πυρά του κατά του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την αναφορά του στους «sugar daddies» χαρακτηρίζοντας την σεξιστική ενώ επιτέθηκε τόσο στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φάμελλο, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας σκωπτικά «λυπάμαι που σας κόπηκε η όρεξη και δεν τσικνίσατε». Για τις σπουδές του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και μάλιστα με υποτροφία. Όπως ανέφερε «αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων. Επειδή δεν μοιράζουν μέρισμα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούν τις σπουδές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1982 κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους το συνδικαλισμό. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».

Μητσοτάκης: Πάμε σε αλλαγή του άρθρου 16. Το ψηφίζετε;

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που όπως είπε, ενισχύει το δημόσιο, ενώ με την ίδρυση μη κρατικών αποδίδει στη νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες.

Αργότερα παίρνοντας ξανα το λόγο, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, καλώντας τα κόμματα να απαντήσουν αν θα την ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε συνηθίσει απ' αυτόν τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, ενώ αναφέφθηκε στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας παράλληλα τις αναφορές στο δικό του. « Τα όργανα της Βουλής έχουν ασχοληθεί κατ' επανάληψη με το δικό μου πόθεν έσχες Δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει περισσότερο πόθεν έσχες από το δικό μου»

«Μιλήσατε για αυταρχικό κράτος και κράτος δικαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός «Στο Μαξίμου, επί διακυβέρνησής σας είχε στηθεί παραϋπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κούλογλου είπε ότι ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος και σίγουρα ήξερε ο Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του Στέφανο Κασσελάκη για προτάσεις του κόμματός του για τη δημόσια Παιδεία αναφέροντας με σκωπτικό ύφος: «Ο Αρχηγός σας έκανε μία ανάρτηση που ζητά αύξηση των κονδυλίων επί δύο. Όλα επί δύο κύριε Φάμμελε. Γιατί επί δύο, και όχι παραπάνω, Βρίσκω λίγο τσουρούτικη την πρότασή του».

Νέες δυνατότητες για τους νέους

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες», ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.

Πώς ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις»:

  1. Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή.
  2. Εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: «Απομίμηση μεταρρύθμισης» το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Απομίμηση μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

«Σας λέμε ξεκάθαρα καταψηφίζουμε επί της αρχής. Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση την οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργός να μιλά για τους μπαχάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε» δήλωσε;

«Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» δήλωσε αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

Ανδρουλάκης: «Απομίμηση μεταρρύθμισης» το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κουτσούμπας: Ο «τιμοκατάλογος» των πτυχίων θέλετε να επεκταθεί στα δημόσια πανεπιστήμια

Σκληρή κριτική για τα μη κρατικά πανεπιστήμια άσκησε στην κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «πραγματικό έκτρωμα».

Στην ομιλία του τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι «κόσμοι»: Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα».

«Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

Κουτσούμπας: Ο «τιμοκατάλογος» των πτυχίων θέλετε να επεκταθεί στα δημόσια πανεπιστήμια

Φάμελλος: Τα κέρδη τους στο εξωτερικό... ούτε καν στην Ελλάδα

«Γιατί επιτρέπεται με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising ή μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία;» έθεσε το ερώτημα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε «Άρα είναι κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Θα μεταφέρονται έτσι τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, ούτε καν στην Ελλάδα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά αντισυνταγματικά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σημειώνοντας πως «ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια» και σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ είναι άλλες δέκα γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση».

Όπως τόνισε «εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολλεγίων και των funds». Και έθεσε το ερώτημα «Για ποιο λόγο να επενδύσει το οποίο CVC fund, φερόμενο ως υποψήφιο επενδυτή για ιατρική ιδιωτική σχολή, εφόσον δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος. Τι είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα;».

Δευτερολογία Φάμελλου για μη κρατικά ΑΕΙ: Τα κέρδη τους στο εξωτερικό... ούτε καν στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ