ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μάχη των ευρωεκλογών: Οι υποψήφιοι των κομμάτων, τα «βαριά» ονόματα και οι συμβολισμοί

Στη μάχη των ευρωεκλογών: Οι υποψήφιοι των κομμάτων, τα «βαριά» ονόματα και οι συμβολισμοί
Eurokinissi

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, ενώ τους 35 δικούς του υποψήφιους, παρουσίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ βρίσκονται ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, η παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας και σε μια συμβολική κίνηση ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος από τις Αλβανικές Αρχές.

Πρόκειται για προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού που θέλει να αναγάγει σε ευρωπαϊκό ζήτημα την απελευθέρωση του φυλακισμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη.

Η υποψηφιότητά του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στην αίθουσα ενώ η Αριστοτελία Πελώνη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, είπε: «Ελπίζουμε να επικρατήσει το δίκαιο και σύντομα να αφεθεί ελεύθερος».

Υποψήφιοι ξανά με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο επίσης είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ευρωεκλογές: Τα ονόματα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας που ανακοινώθηκαν σήμερα

«Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές γιατί το τι συμβαίνει σε μία εθνική κάλπη έχει τελικά αντανακλάσεις στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων της ΝΔ.

«Αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εκλογές του 2027», σημείωσε δίνοντας το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Μητσοτάκης: «Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις ευρωεκλογές»

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Η διαδικασία κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη, καθώς συμμετείχαν, είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

Στην Αττική ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ευάγγελου Αντώναρου της Σοφίας Μπεκατώρου και του παρουσιαστή - δημοσιογράφου Δημήτρη Παπανώτα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην Κρήτη πρώτευσε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κασσελάκης.

Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε όλα τα ονόματα

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές για τις εκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε από τις 7 Απριλίου το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ τους βρίσκονται ο Ζαγοράκης Θοδωρής, ο Σάκης Αρναούτογλου, η Άννα Βερούλη.

Ευρωεκλογές 2024: Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές - Όλα τα ονόματα

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές εκτιμώντας παράλληλα ότι ένα ισχυρό αποτέλεσμα θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Ζήτησε ψήφο στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ώστε να υπάρξει σοβαρή αντιπολίτευσης «για να μαζευτεί η αλαζονεία της ΝΔ, για να αλλάξει τροπάρι η κυβέρνηση της ΝΔ».

Εξάλλου σε επίσκεψή του στα Μέγαρα το μεσημέρι της Κυριακής (14/4) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, , μιλώντας σε φίλους και κατοίκους της περιοχής, τόνισε, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, ότι «το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή αντιπολίτευση στις 9 Ιουνίου θα βάλει τα δυο πόδια του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας σε ένα παπούτσι και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχετε μια άλλη κυβερνητική επιλογή».

Ανδρουλάκης: «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πονάει πραγματικά τη ΝΔ»

Κουτσούμπας: Μακριά από «απολιτίκ και life style» το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου,την Κυριακή 14 Απριλίου.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι και οι σημερινοί ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, καθώς και οι καθηγητές Γιώργος Κεντρωτής και Ηλίας Κονδύλης, ο αρχιτέκτονας από τη Ροδόπη Ιμπραήμ Κεραντζή Ιμπράμ, η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η συνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού, γνωστή από την περιπέτειά της με τον πλειστηρισμό του σπιτιού της αλλά και η συγγραφέας Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ με τους μεγάλους αγώνες του λαού και τις νεολαίας».

Κουτσούμπας: Δείτε τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Νέα Αριστερά: Φίλης και Σταθάκης στο ευρωψηφοδέλτιο - Οι 18 υποψήφιοι

Δεκαοκτώ νέες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά, μεταξύ των οποίων και οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης και Γιώργος Σταθάκης, καθώς και η διεθνολόγος Μαρία Γιαννακάκη.

Νέα Αριστερά: Φίλης και Σταθάκης στο ευρωψηφοδέλτιο - Οι 18 υποψήφιοι

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά με διαφορά η ΝΔ στις ευρωεκλογές

Εξάλλου οι εκλογικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί εν όψει των ευρωεκλογών και οι θεματικές που επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των εκλογέων καταγράφονται σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει μεγάλο προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τις ευρωεκλογές.

dimoskopisi prorata evroekloges

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή), η ΝΔ προηγείται με 25,5%, δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ενώ η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%. Στο 3,5% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, στο 3% της Νίκης, στο 2% του ΜΕΡΑ 25, ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Με 1% καταγράφεται ο ΚΟΣΜΟΣ.

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά με διαφορά η ΝΔ στις ευρωεκλογές - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ