ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης και Κεραμέως σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες πρέσβεις και προξενους για την επιστολική ψήφο

Γεραπετρίτης και Κεραμέως σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες πρέσβεις και προξενους για την επιστολική ψήφο

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν τους πρέσβεις και τους πρόξενους για την συμβολή τους στη νέα αυτή εκλογική διαδικασία μέσω της ενημέρωσης και της υποστήριξης των απόδημων Ελλήνων για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr.

Παράλληλα, πρότειναν τρόπους προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η συνδρομή των διπλωματικών και προξενικών αρχών προς τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η δυναμική των εγγραφών στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, στην οποία, σε δύο μόλις μήνες λειτουργίας, έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ξεπεράσει τους 30.000, αριθμός που ξεπερνάει σημαντικά εκείνο των απόδημων Ελλήνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στις 80 από τις 115 συνολικά χώρες από τις οποίες προέρχονται οι, μέχρι σήμερα, εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν είχε συσταθεί εκλογικό κέντρο στις βουλευτικές εκλογές του 2023, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εγγραφές συνεχίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr έως τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη. Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται αναρτημένες στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. Εναλλακτικά, οι εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να εγγραφούν για την επιστολική ψήφο με φυσική παρουσία στις Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι μία πολυτελής εκλογή. Είναι μία εκλογή που επηρεάζει το μέλλον μας. Η επιστολική ψήφος είναι μία μορφή ενίσχυσης της καθολικής ψηφοφορίας και της Δημοκρατίας στον τόπο και δίνει στον Ελληνισμό της διασποράς τη δυνατότητα να δυναμώσει τη φωνή του».

Από την πλευρά της η κα. Κεραμέως δήλωσε ότι «η θετική ανταπόκριση των Ελλήνων εκλογέων στο θεσμό της επιστολικής ψήφου μας συγκινεί και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Κάθε Έλληνας πολίτης που διευκολύνεται στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου μέσω της επιστολικής ψήφου, συνιστά κέρδος για τη Δημοκρατία. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές και Προξενικές μας Αρχές για τη συμβολή τους στο κρίσιμο αυτό εγχείρημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ