ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών, λένε στο Μαξίμου

Καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών, λένε στο Μαξίμου
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Ό,τι και να πιστεύει ο Ουμπέρτο Έκο, όπως για παράδειγμα ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, "το καραβάνι προχωρά".

Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου θέλοντας να καταδείξει πως η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της και μάλιστα αδιαφορώντας για τις σειρήνες που θέλουν την διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία.

Κύκλοι του Μαξίμου άρχισαν να απαριθμούν χθες μία σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών που δείχνουν σύμφωνα με τους ίδιους πως παρά τις απέλπιδες κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σπίρτζης, ο Φίλης και ο Πολάκης η κυβέρνηση παράγει έργο και θετικές ειδήσεις. Ως εκ τούτου μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παρά τις φήμες περί υπολειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης έγινε ήδη εκεί ο πρώτος τοκετός, την ώρα που στο νοσοκομείο Τρικάλων εξοικονομούνται 200.000 ευρώ ετησίως από την διακοπή του καθεστώτος της εργολαβίας των υπηρεσιών καθαριότητας (παρεμβάσεις Πολάκη).

Για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι πως κατοχυρώνουν την εργασιακή αξιοπρέπεια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και απαγορεύουν την απόλυσή τους χωρίς επαρκή αιτιολόγηση με υπόσχεση πως αντίστοιχες ρυθμίσεις θα προωθηθούν για τους καθηγητές των φροντιστηρίων (νομοσχέδιο Φίλη). Σε ό,τι αφορά δε τις δημοπρατήσεις έργων με διαγωνισμούς μικρότερου αντικειμένου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έχουν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους σε ποσοστό 20% και την αποτροπή σχηματισμού καρτέλ στα δημόσια έργα (νομοσχέδιο Σπίρτζη).

Το Μαξίμου θέλησε να καταγράψει τις συγκεκριμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις κυρίως για να απαντήσει στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύει την χώρα. Γενικώς οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υψηλοί για την εποχή και μάλιστα χθες χτύπησαν κόκκινο έπειτα από την διαπίστωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά πως η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν ένα σημείο ήττας στην διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση ήρθε σε αμηχανία συνειδητοποιώντας ότι η ΝΔ έκανε σημαία της την «κρίση ειλικρίνειας» του κ. Μαντά –κι αυτό γιατί ακυρώνει τα επιχειρήματά της περί σκληρής διαπραγμάτευσης– κι επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας πως πουλάει την υποκρισία ως κοινωνική ευαισθησία.

«Η ΝΔ που είχε συνομολογήσει με τους δανειστές τον «ξαφνικό θάνατο» του ΕΚΑΣ, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και την δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις έχει σήμερα το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύτηκε», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ