ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητες των ευρωβουλευτών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Τι περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητες των ευρωβουλευτών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ποιοι βουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών και των πόλεων ή των περιφερειών τους στην Ευρώπη. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αρχικά, η καθημερινότητα των ευρωβουλευτών περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε (είκοσι) επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητήσεις στις πολιτικές ομάδες που ανήκουν, καθώς και συζητήσεις και ψηφοφορίες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Επίσης, συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους, καθώς και σε άλλες συναντήσεις και, ενδεχομένως, σε αντιπροσωπείες για τις σχέσεις με τρίτες χώρες.

Ευρύτερα, στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκαταλέγεται η λήψη αποφάσεων για τη νομοθεσία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ (μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η επίβλεψη του έργου άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει καθοριστική συμβολή στην αξιολόγηση των ορισθέντων Επιτρόπων μέσω ατομικών ακροάσεων.

Οι δε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μελετούν νομοθετικές προτάσεις, εγκρίνουν σχετικές εκθέσεις με τροπολογίες και ορίζουν ομάδες ευρωβουλευτών για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη νομοθεσία της ΕΕ. Επιπλέον, εγκρίνουν εκθέσεις πρωτοβουλίας, διοργανώνουν ακροάσεις με εμπειρογνώμονες και ελέγχουν τα άλλα θεσιμικά όργανα και φορείς της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα για τις Ευρωεκλογές 2024 ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ