ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Το σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι οι Δέκα Εντολές

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Το σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι οι Δέκα Εντολές
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας Reuters

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να αποκτήσει όραμα, για να εμπνεύσει τους πολίτες της τόνισε σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε θετικά και την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία υπήρξαν αναφορές για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης.

Για την «ευελιξία» που απαιτείται στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο κύριος Τσίπρας είπε πως δεν πρέπει να είναι μόνο «Σταθερότητας» αλλά και «Ανάπτυξης» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή που χρειάζεται να τηρούνται οι κανόνες απαρέγκλιτα». «Καλοί οι κανόνες αλλά πιο σημαντική η ευημερία των λαών».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό σημαντικό ρόλο στo ακουστούν για πρώτη φορά ευρύτερες φωνές κατά της λιτότητας έπαιξε η ευρωμεσογειακή σύνοδος της περασμένης εβδομάδας. «Το μήνυμα της Συνόδου των Αθηνών έφτασε γρήγορα στις Βρυξέλλες» είπε.

Πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.
Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.

«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».
Καταλήγοντας επισήμανε πως στη σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητηματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ