ΠΡΟΣΩΠΑ

Ινδός κροίσος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας χάρη στην πράσινη ενέργεια

Ινδός κροίσος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας χάρη στην πράσινη ενέργεια
Ο Γκαουτάμ Αντάνι αύξησε την περιουσία του στα 88,5 δισεκ. δολάρια AP Photo/Aijaz Rahi

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας είναι πλέον ο Ινδός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη άνθρακα Γκαουτάμ Αντάνι ο οποίος χάρη στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αύξησε την περιουσία του στα 88,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αντάνι ξεπέρασε τον συμπατριώτη του Μουκές Αμπάνι και μπήκε στο top 10 των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes και του Bloomberg, αφού είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 12 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο.

Μεταξύ των μεγα-πλούσιων που ο Αντάνι ξεπέρασε για να φτάσει στο top 10 του κόσμου είναι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος έπεσε στον πίνακα αρκετές θέσεις την περασμένη εβδομάδα αφού έχασε 30 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Αν και ο Αντάνι αποτελεί το πρόσωπο του άνθρακα σε όλο τον κόσμο με την αγορά του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου ορυχείου Carmichael στην Αυστραλία, η άνοδος του μεγιστάνα στα κορυφαία κλιμάκια των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων οφείλεται στην επέκτασή του στις πράσινες επενδύσεις.

Ο όμιλός του Adani ελέγχει το λιμάνι του Mundra, του μεγαλύτερου της Ινδίας, στην πολιτεία καταγωγής του μεγιστάνα, το Γκουτζαράτ και κατέχει επίσης το 74% του διεθνούς αεροδρομίου της Βομβάης.

Ο όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία να πραγματοποιήσει έργα πράσινης ενέργειας ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 με στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

Ο επιχειρηματίας συνεργάζεται στενά με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ο οποίος αξιοποίησε την τεράστια πρόσληψη ηλιακής ενέργειας της Ινδίας για να χαράξει πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη διάσκεψη της Γλασκόβης για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Οι ξένοι επενδυτές στην ηλιακή επανάσταση του Αντάνι και της Ινδίας περιλαμβάνουν τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total, η οποία πέρυσι αγόρασε το 20% της Adani Green Energy.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ