ΣΠΟΡ

Η βραζιλιάνικη Ibis προσφέρει απίθανους όρους συνεργασίας στον Ζοσέ Μουρίνιο

Η βραζιλιάνικη Ibis προσφέρει απίθανους όρους συνεργασίας στον Ζοσέ Μουρίνιο
Reuters / John Sibley

Κόντρα στα δημοσιεύματα για προσφορές εκατομμυρίων στον Special One η μικρή Βραζιλιάνικη ομάδα από το Περναμπούκο, Ibis, μπήκε στον χορό των υποψηφίων, με μια συμφωνία που έγινε ήδη «θέμα» σε όλο τον κόσμο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ το συμβόλαιο που προσφέρουν οι Βραζιλιάνοι στον Μουρίνιο, έχεις τους εξής «δελεαστικούς όρους»:
• Ο μηνιαίος μισθός θα είναι το «βασικό καλάθι της νοικοκυράς» (εφόσον σταθεί αντάξιος των προσδοκιών της ομάδας)
• Πριμ (για κάθε χαμένο ματς) ένα ζωάκι επιλογής του: γατάκι ή σκυλάκι
• Άμεση αύξηση μισθού εάν η ομάδα υποστεί όχι απλή ήττα...αλλά πανωλεθρία
• Άμεση καταγγελία της σύμβασης αν η ομάδα κάνει...πρωταθλητισμό

Πρόταση σε Όσκαρ, Νταβίντ Λουίζ και Ρομάριο!

Δεν είναι η πρώτη σχετική απόπειρα πάντως. Τον Οκτώβριο έστειλε παρόμοια συμβόλαια συνεργασίας στον Όσκαρ και τον Νταβίντ Λουίζ, αλλά τότε δεν είχε ξεσηκωθεί ο σχετικός ντόρος.

Αυτή την φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς μάλιστα η είδηση συνοδεύτηκε και από τις πληροφορίες ότι ο Μουρίνιο είναι ήδη στην Βραζιλία.

Η «χειρότερη ομάδα του κόσμου»

Οι όροι βέβαια δεν είναι άσχετοι με το γεγονός ότι η ομάδα θεωρείται και επίσημα η «χειρότερη» του κόσμου από την Διεθνή Επιτροπή Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου (IFHHS). Μάλιστα οι άνθρωποι του συλλόγου, πρόσθεσαν την φράση, «η χειρότερη ομάδα του κόσμου» και στο επίσημο έμβλημα του.

Η Ibis Sport Club ιδρύθηκε το 1938. Η έδρα της ομάδας βρίσκεται στα προάστια της πόλης Ρεσίφε, στην επαρχία Περναμπούκο της Βραζιλίας. Συμμετέχει στο «Τορνέο Ινισιάλ», την τελευταία κατηγορία της περιοχής, και ποτέ δεν έχει κερδίσει την άνοδο. Οι φίλαθλοι πανηγυρίζουν έξαλλα τις...ήττες. Το 1974, σε 24 παιχνίδια για το τοπικό πρωτάθλημα η Ibis ηττήθηκε στα 23 και πήρε μία ισοπαλία. 6 χρόνια αργότερα έγραψε ιστορία. Σε 72 παιχνίδια από τον Ιούλιο του 1980 έως τον Ιούνιο του 1984 η Ibis γνώρισε 63 ήττες και κατέκτησε εννέα ισοπαλίες, με την πρώτη χρονιά να χάνει και τα 24 ματς που έδωσε. Το 1999 άγγιξαν την «καταστροφή»: έπαιξαν στον τελικό ανόδου, αλλά ευτυχώς για εκείνους έχασαν. Κλείνοντας 70 χρόνια ζωής το Νοέμβριο του 2008, έγινε μια μεγάλη επένδυση από Πορτογάλους επιχειρηματίες και δημιουργήθηκε και το αθλητικό κέντρο του συλλόγου.

Τα αστέρια της ομάδας

Το μεγαλύτερο ίνδαλμα των οπαδών της Ibis είναι ο Μάουρο Shampoo. Ήταν επιθετικός και κομμωτής, ιδιότητα που διατηρεί μέχρι σήμερα στο κομμωτήριο, που έχει μετατρέψει σε μίνι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι οπαδοί τον λάτρεψαν αφού στα 10 χρόνια της ένδοξης καριέρας του, σκόραρε μια (!) φορά (σε ήττα 8-1).

Το έτερο ίνδαλμα είναι ο τερματοφύλακας Τζακούνσο. O αστικός μύθος λέει ότι έχει δώσει ασίστ σε 366 από τα γκολ που έχει δεχτεί. Ένας ακόμη ανεπιβεβαιώτος θρύλος μιλά ότι ο «αίλουρος των γκολπόστ» την δεκαετία του 50 δέχτηκε σε ένα ματς 57 γκολ.

Πάντως ο πρόεδρος της ομάδας το 2008, Ολίντο Ράμος, πήγε να χαλάσει την ιστορία του συλλόγου κάνοντας πρόταση συνεργασίας στον Ρομάριο. Στα 41 του ο κορυφαίος Βραζιλιάνος επιθετικός έψαχνε ομάδα στην πατρίδα του, μετά την συνεργασία του με την Αδελαϊδα Γιουνάιτεντ, ώστε να φτάσει τα 1000 γκολ στην καριέρα του. Ευτυχώς για τους φιλάθλους η συνεργασία αυτή δεν ευοδώθηκε.

«Έπεσε» το Twitter

Η είδηση όπως ήταν φυσικό έγινε αστραπιαία το topic του Διαδικτύου. Πατώντας #MourinhoNoΊbis διαπιστώνει κανείς ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα αναδημοσίευσαν την είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου και τους ανθρώπους της Βραζιλιάνικης ομάδας ευτυχισμένους, που πέτυχαν τον σκοπό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ