ΣΠΟΡ

Αντετοκούνμπο για Μπακς: «Όσο αισθάνομαι ότι όλοι θέλουν να νικήσουν θα είμαι εδώ»

Αντετοκούνμπο για Μπακς: «Όσο αισθάνομαι ότι όλοι θέλουν να νικήσουν θα είμαι εδώ»
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο AP/Nick Wass

Ο κορυφαίος Γιάννης Αντετοκούνμπο, μίλησε κατά τη διάρκεια της media day των Μιλγουόκι Μπακς, και μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε πως δεν είναι στα πλάνα του το ενδεχόμενο αποχώρησης συμπληρώνοντας ωστόσο, πως δεν σκοπεύει να υπογράψει φέτος πρόωρη επέκταση συμβολαίου.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ μίλησε μετά τον νέο κόουτς των Μπακς, Έιντριαν Γκρίφιν και τον Ντέμιαν Λίλαρντ, υπογραμμίζοντας πως θα ήθελε να παραμείνει σε όλη την καριέρα του στο Μιλγουόκι, εάν η ομάδα συνεχίσει να είναι διεκδικήτρια του τίτλου, ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι λογικό -από οικονομικής άποψης- να υπογράψει φέτος πρόωρη επέκταση συμβολαίου.

Όλα όσα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

«Προφανώς το έχουμε έναν παίκτη σαν τον Ντέιμ στην ομάδα είναι απίστευτο. Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Παίζει στο πιο ψηλό επίπεδο. Είναι απίστευτα πεινασμένος. Είμαι εδώ 10 χρόνια και κινούμασταν κάτω από το ραντάρ. Αυτή η κίνηση έστρεψε την προσοχή στην ομάδα και δημιούργησε ενθουσιασμό. Ο κόσμος πιστεύει ότι είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ανατολή, αλλά στο φινάλε σημασία δεν έχει τι πιστεύει κανείς, αλλά το τι θα κάνουμε.

Πρέπει να χτίσουμε καλές συνήθειες, να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και να καθοδηγήσουμε την ομάδα. Πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι, να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Δεν κερδίζεις το πρωτάθλημα επειδή έκανες μία κίνηση, αλλά επειδή είσαι η τελευταία ομάδα που μένει όρθια. Έχουμε εξαιρετική ομάδα. Πρέπει να χτίζουμε παιχνίδι με το παιχνίδι και όταν φτάσουμε στα playoffs να είμαστε εκεί που πρέπει για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να επιτεθούμε στο παιχνίδι.

Αυτά που είπα φέτος το καλοκαίρι τα λέω κάθε χρόνο από τότε που έγινα ηγέτης αυτής της ομάδας. Θέλω να κερδίζω, δεν βολεύομαι σε καταστάσεις. Από τη στιγμή που θυσιάζω τόσα πράγματα, θέλω όλος ο οργανισμός να είναι στην ίδια σελίδα. Κρινόμαστε από το αν κερδίζουμε. Μέχρι να αποσυρθώ θέλω να είμαι μέλος μιας ομάδας που κερδίζει.

Τα τελευταία χρόνια βλέπω την αφοσίωση της ομάδας και τις κινήσεις που γίνονται για να μπορούμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα. Χαίρομαι που ξυπνάω και να έρχομαι στη δουλειά γνωρίζοντας ότι μπορώ να διεκδικήσω το πρωτάθλημα.Όσο αισθάνομαι την αφοσίωση και ότι όλοι θέλουν να κερδίζουν θα είμαι εδώ.

Αν αυτή δεν είναι η συνθήκη, εγώ θέλω να κερδίζω. Είναι εύκολο να μείνεις κάπου που σε αγαπούν, νιώθεις άνετα και βγάζεις λεφτά για 15 χρόνια, αλλά εγώ είμαι νικητής. Όσο με κρατάνε τα πόδια μου και μπορώ να ηγούμαι θέλω να βρίσκομαι σε μία ομάδα που θα κερδίζει.

Το trade είναι μεγάλο. Η παρουσία του Λίλαρντ μας ανεβάζει επίπεδο. Είναι παίκτης που μπορεί να διεκδικήσει βραβείο MVP, να σκοράρει 60 ή 70 πόντους οποιαδήποτε βραδιά. Από την άλλη ο Τζρου ήταν μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας. Ανυπομονώ να παίξω με τον Ντέιμ. Είναι πεινασμένος. Θέλει να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο. Η ομάδα δείχνει ότι είναι αφοσιωμένη σε αυτό το στόχο.

Δεν θυμάμαι που το είπα, αλλά το να υπογράψω τώρα μια επέκταση συμβολαίου δεν βγάζει νόημα. Τα λεφτά δεν είναι σημαντικά, τα πάρα πολλά λεφτά είναι σημαντικά. Οπότε θα υπογράψω του χρόνου. Δεν είναι λογικό να υπογράψω τώρα. Θέλω να είμαι στους Μπακς για το υπόλοιπο της καριέρας μου, αρκεί να κερδίζουμε.

Τι περιμένετε να πω; Ότι θέλω να είμαι στους Μπακς και να χάνω; Δεν θα βγει ποτέ από το στόμα μου κάτι τέτοιο. Η αφοσίωση μου στην ομάδα είναι δεδομένη. Ελπίζω να κάνω μία καλή χρονιά, να κάνουμε μία καλή χρονιά, να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, όλοι να είναι χαρούμενοι. Κι αν η προσφορά είναι στο τραπέζι μπορεί να την δεχθώ.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τον κόουτς Γκρίφιν, είναι μεγάλη ευκαιρία για εκείνον να προπονήσει το Μιλγουόκι. Πάντα τσεκάρει πως είμαι. Με παίρνει τηλέφωνο, μου στέλνει μηνύματα. Χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου που να σου βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τόσο ως παίκτη, όσο και ως άνθρωπο. Γιατί όταν παίζεις θέλεις να τα δώσεις όλα για αυτούς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το έργο του και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικός. Προσπαθεί να είναι κοντά σε όλους

Θα είναι διαφορετικά χωρίς τον Τζρου. Χάσαμε έναν σπουδαίο παίκτη και άνθρωπο. Η ενέργειά του ήταν μεταδοτική, ήταν πάντα αισιόδοξος, ένας τύπος που ένιωθες οκέι να πας μαζί του στον πόλεμο. Η οικογένειά μου ήταν πολύ κοντά με τη δική του, θα μας λείψει σίγουρα. Ό,τι και να γίνει όσα έκανε ο Τζρου εδώ τρία χρόνια είναι αναντικατάστατα. Θα είναι πάντα πρωταθλητής, ένας από τους καλύτερους φίλους μου και ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Του εύχομαι τα καλύτερα στη Βοστώνη, όχι απέναντι σε εμάς όμως, απέναντι στην υπόλοιπη Λίγκα. Τον αγαπάμε και τον ευχαριστούμε όλοι.

Νιώθω ότι με τον Λίλαρντ είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, σε διαφορετικό μέγεθος. Παίζει για να κερδίσει. Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Κάνει το παιχνίδι να μοιάζει τόσο εύκολο. Τον έβλεπα πάντα στα All Stars με την οικογένειά του. Είναι από τους καλύτερους παίκτες στη Λίγκα, αν όχι ο πρώτος, ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ήταν στο Μιλγουόκι. Είμαι ενθουσιασμένος και χαρούμενος για εκείνον. Ελπίζω να είμαστε υγιείς και να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Πρέπει να τον μάθω καλύτερα από ό,τι ξέρει τον εαυτό του, να του δώσω χώρο. Πρέπει να δούμε μαζί VIDEO και να επιταχύνουμε την εύρεση χημεία μεταξύ μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε να παίξουμε. Ξέρω ότι και οι δύο θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας.

Ξέρω ότι ο Ντέιμ πρέπει να είναι ο Ντέιμ. Ανυπομονώ να δω πως θα εξελιχθεί, όχι μόνο η μεταξύ μας συνεργασία, αλλά το πώς θα εξελιχθεί όλη η ομάδα. Το πώς έπαιζε στο Πόρτλαντ και το πώς έχω μάθει εγώ να παίζω είναι εντελώς διαφορετικά. Με τον Κρις μπορώ να παίξω με κλειστά μάτια. Όταν έρχονται νέοι παίκτες κάποιος πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, να θυσιάσει κάτι

Εξαρτάται από το τι αναζητάς. Αν ψάχνεις να πας σε έναν οργανισμό που κερδίζει, που έχει επίκεντρο την οικογένεια, μπορείς να έρθεις εδώ στο Μιλγουόκι και να βελτιωθείς. Έχουμε εξαιρετικούς προπονητές, εξαιρετική διοίκηση και εξαιρετικούε ηγέτες μέσα στην ομάδα. Παίζουμε σωστά, δεν μας νοιάζουν τα γύρω-γύρω. Ερχόμαστε, κάνουμε τη δουλειά μας και γυρνάμε στο σπίτι και τα παιδιά μας. Το Μιλγουόκι είναι μια πόλη που σου επιτρέπει να είσαι επικεντρωμένος στο μπάσκετ, δεν έχει πολλούς αντιπερισπασμούς. Αυτό με έχει βοηθήσει να πρωτεύσω στην καριέρα μου.

Για εμένα το Μιλγουόκι, η Οκλαχόμα, η Γιούτα, το Ντένβερ είναι υπέροχες πόλεις. Μπορώ να μεγαλώσω φυσιολογικά τα παιδιά μου και να κάνω το καλύτερο δυνατό στη δουλειά μου. Κάποιοι άνθρωποι ψάχνουν διαφορετικά πράγματα, θέλουν, δεν ξέρω πώς να το πω, τη φήμη και τη ζωή που μοιάζει με το Χόλιγουντ. Θέλουν τους φοίνικες και τον ωκεανό ή οτιδήποτε. Αν απλά θέλεις να κερδίσεις και να το κάνεις με το σωστό τρόπο, το Μιλγουόκι είναι το μέρος για σένα».

Από την πλευρά του ο νέος προπονητής των Μπακς, Έιντριαν Γκρίφιν μίλησε στη media day της ομάδας του Μιλγουόκι για τις μγάλες προσδοκίες που υπάρχουν την εφετινή σεζόν. «Υπάρχει ενθουσιασμός και προσδοκίες. Όταν φτιάχνεις μια τέτοια ομάδα είναι λογικό να υπάρχουν προσδοκίες, θα τις αγκαλιάσουμε, δεν θα τρέξουμε μακριά από αυτές. Οι προσδοκίες δεν λένε τίποτα, αν δεν υπάρχει η εκτέλεση. Το να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα δεν είναι "σέξι", είναι σκληρό. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Πρέπει να κάνουμε τα μικρά πράγματα, να μην χάσουμε την εστίαση μας και να μην παραλείψουμε βήματα.

Είναι δύσκολες αυτές οι αποφάσεις για τα trade. Ο στόχος του οργανισμού είναι να συνεχίσει να λάμπει και να κερδίζει, για αυτό απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις. Είμαι στη Λίγκα 25 χρόνια και ήξερα ότι ήταν τεράστια ευκαιρία να πάρουμε έναν παίκτη του βεληνεκούς του Λίλαρντ.

Δεν είναι εύκολο να πάρεις τηλέφωνο έναν παίκτη και να του πεις ότι φεύγει, αλλά ξέρω πως ο Τζρου και ο Γκρέισον θα είναι χρήσιμοι κάπου αλλού. Υπάρχει ενθουσιασμός για τον Λίλαρντ και για όλο το ρόστερ. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Μπορείς να κάνεις τα βασικά σωστά κάθε μέρα χωρίς να βαριέσαι; Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν κυνηγάς ένα πρωτάθλημα.

Πάντα έπρεπε να παλεύω στην καριέρα μου, οπότε όταν σου παρουσιάζεται μια ευκαιρία όπως αυτή των Μπακς, πρέπει να την αρπάξεις. Είμαι αρκετά έξυπνος για να ξέρω ότι δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Χρειάζεται όλοι να είναι στην σωστή κατεύθυνση Δουλειά μου είναι να ελέγχω το συλλογικό μήνυμα, κι αυτό είμαστε δυνατότεροι όταν είμαστε ενωμένοι. Έχουμε πολύ ατομικό ταλέντο. Δεν είναι πυρηνική φυσική το να βάλεις τους παίκτες στο παρκέ σε θέση να επιτύχουν. Θα αφήσουμε τη σκληρή δουλειά να μιλήσει από μόνη της.

Είναι ομαδικό σπορ. Είμαι αμυντικογενής προπονητής, αλλά με τον Γιάννη και τον Ντέμιαν αρχίζω να αλλάζω πλευρά. Το ακούμε συνέχεια, η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι καλός αμυντικός στο ένας εναντίον ενός, αλλά πρέπει να είσαι καλός στην ομαδική άμυνα. Πρέπει να ξέρεις τα δυνατά στοιχεία των αντιπάλων. Η γνώση είναι δύναμη, αλλά και ταχύτητα, αν ξέρω που θα πας θα σε περιμένω εκεί. Θα βλέπουμε πολλά VIDEO και θα ξέρουμε τους αντιπάλους μας καλύτερα από όσο ξέρουν εκείνοι εμάς.

Ο Λίλαρντ δεν είναι απλά elite παίκτης, αλλά και εκτός παρκέ. Πρώτα κερδίζεις με τους χαρακτήρες. Θα είναι ομαδική προσπάθεια. Θα χρειαστεί ανιδιοτέλεια. Όλοι το θέλουν πολύ. Υπάρχει ενθουσιασμός. Όλοι είναι έτοιμοι να ριχθούν στη δουλειά.

Μαθαίνουμε από το παρελθόν. Όταν ανέλαβα αυτή τη θέση κατάλαβα ότι υπάρχουν σταθερά θεμέλια. Εμείς χρειάζεται να χτίσουμε πάνω σε αυτά και να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα. Μετά πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Κοιτάμε τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και το τι θα χρειαστεί για να βρεθούμε εκεί (σσ. στα playoffs). Τέλος, και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να παράγουμε για το παρόν. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε ό,τι υπάρχει μπροστά μας. Μας δίνει κίνητρο αυτή η διαδικασία. Όταν κυνηγάς έναν στόχο πας βήμα-βήμα. Πολλές φορές μπορεί να αποπροσανατολιστεί κάποιος, δουλειά μας είναι να τον επαναφέρουμε στον ίσιο δρόμο.

Ξέρω πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια καλή σχέση με τον προπονητή σου, να νιώθει ότι τον εμπιστεύεσαι και νοιάζεσαι για εκείνον. Κάποιες φορές μπορεί να μην σου αρέσει το feedback, αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι ο προπονητής έχει δίκιο. Οι ικανότητες και το να είσαι δεκτικός στην προπόνηση σε κάνουν πολύ δυνατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ