ΣΠΟΡ

Bραβεία ΠΣΑΤ 2023: Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη οι κορυφαίοι αθλητές για δεύτερη συνεχή χρονιά

Bραβεία ΠΣΑΤ 2023: Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη οι κορυφαίοι αθλητές για δεύτερη συνεχή χρονιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μίλτος Τεντόγλου και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αναδείχθηκαν για δεύτερη διαδοχική χρονιά, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ως ο κορυφαίος αθλητής και η κορυφαία αθλήτρια, αντίστοιχα, στη «Γιορτή των Κορυφαίων», του Συνδέσμου των αθλητικών δημοσιογράφων.

Κορυφαία ομάδα αναδείχτηκε η εθνική πόλο των ανδρών για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ο Ομοσπονδιακός προπονητής της, Θοδωρής Βλάχος αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής για το 2023.

Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Αθανάσιος Γκαβέλας, η τζουντόκα Θεοδώρα Πασχαλίδου αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία, ενώ όπως και πέρυσι η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2023 είναι η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών κωφών.

Δύο τεράστιες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, τον Νίκο Γκάλη και τον Αντώνη Αντωνιάδη, τίμησε με ειδικές βραβεύσεις το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ, ανάμεσα σε πολλούς αθλητές, αθλήτριες, προσωπικότητες, συλλόγους και φορείς του αθλητισμού που βράβευσε επειδή ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται για το ήθος τους και την κοινωνική προσφορά τους.

Μετά το καλωσόρισμα στους υψηλούς προσκεκλημένους από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Κορυφαίοι αθλητές Μίλτος Τεντόγλου και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχτηκε ξανά, όπως και το 2022, ο Μίλτος Τεντόγλου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος 2023 και «ασημένιος» το 2022, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι και κορυφαίος άλτης του κόσμου είχε μπει στις καρδιές των Ελλήνων με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το 2018 και το 2022 αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου, ενώ ήταν «χρυσός» στο Ευρωπαϊκό Κλειστού και τις χρονιές 2019 και 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2022 έγραψε Ιστορία αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Diamond League.

Κορυφαία αθλήτρια για το 2023 αναδείχθηκε, όπως και το 2022, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στα 35χλμ Βάδην ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της Ελληνίδας βαδίστριας μέσα στο 2023. Μία χρονιά μετά το μαγικό 2022, όταν έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο αγωνιστικό μεγαλείο της κατακτώντας την πρώτη θέση στα 35χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πρώτη θέση και στα 20χλμ. βάδην της ίδιας διοργάνωσης. Μέσα στο 2023 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 1:28:12 σε αγώνα 20χλμ. βάδην στη Μελβούρνη πιάνοντας το όριο για την πρόκριση στους Ο.Α. του Παρισιού.

Επιπρόσθετα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Βάδην, , με χρόνο 1:29.17, το οποίο αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας της. Αναδείχτηκε νικήτρια στο 37ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στο ΣΕΦ στα 3.000 μ. βάδην, επιτυγχάνοντας μάλιστα νέο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο ταυτόχρονα ήταν και η καλύτερη επίδοση στον κόσμο για το 2023, με χρόνο 12:18.26.

Κορυφαία ομάδα για το 2023 αναδείχτηκε η Εθνική Ομάδα Πόλο των ανδρών, όπως και πέρυσι (2022), αλλά και πρόπερσι (2021).

Φέτος, τα τρομερά «μωρά» του Θοδωρή Βλάχου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Έφτασαν μία ανάσα από το χρυσό μετάλλιο, αλλά ηττήθηκαν με 14-13 στα πέναλτι από την Ουγγαρία στον τελικό.

Τα μέλη της εθνικής ήταν οι Ζερδεβάς, Τζωρτζάτος, Γενηδουνιάς, Γκίλλας, Καλογερόπουλος, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Χαλυβόπουλος Αρ., Αλαφραγκής, Κάκαρης, Σκουμπάκης, Αργυρόπουλος, Γκιουβέτσης και Νικολαϊδης. Το 2022, η εθνική είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2021 κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στον Θοδωρή Βλάχο κατέληξε ο τίτλος του Κορυφαίου προπονητή της χρονιάς. Όπως και το 2021... έτσι και το 2023, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ψήφισαν κορυφαίο προπονητή της χρονιάς τον Θοδωρή Βλάχο.

Ο 54χρονος Ομοσπονδιακός προπονητής οδήγησε την εθνική πόλο στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ συγκίνησε με το ήθος που υπέδειξε μετά τον χαμένο τελικό (14-13 στα πέναλτι από την Ουγγαρία). Λίγο μετά το φινάλε του τελικού, ο Θοδωρής Βλάχος, εμφανίστηκε φανερά συγκινημένος και απογοητευμένος, ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο για την απόφασή του να πάρει τάιμ άουτ 37″ πριν το τέλος με το σκορ στο 10-10 και την Ελλάδα να έχει παίκτη παραπάνω.

«Συγγνώμη δεν μπορώ να μιλήσω. Οφείλω μία συγγνώμη στα παιδιά, έκανα το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή μου σε μία φάση η οποία θα έκρινε τον τελικό, που πήρα τάιμ άουτ στο τέλος και ήμασταν δύο-ένας μπροστά για να βάλουμε γκολ. Νομίζω ότι ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου στην πιο σπουδαία στιγμή της Εθνικής ομάδας. Συγγνώμη από τα παιδιά και όλο τον κόσμο,» είχε δηλώσει ο Θοδωρής Βλάχος.

Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Αθανάσιος Γκαβέλας: Για δεύτερη φορά ο τίτλος του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία κατέληξε στον Αθανάσιο Γκαβέλα. Τα μέλη του ΠΣΑΤ τον είχαν αναδείξει κορυφαίο και το 2021. Μετά από... διάλειμμα ενός χρόνου, ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης στα 100μ. κατηγορίας Τ11, Αθανάσιος Γκαβέλας, επέστρεψε... στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να παραλάβει το βραβείο του, έχοντας κατακτήσει μέσα στο 2023 το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100μ. Τ11.

Ο τίτλος της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία κατέληξε στην Θεοδώρα Πασχαλίδου: Η Ελληνίδα τζουντόκα το 2023 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παρα-αθλημάτων, στα -70κ. J1, στο Ρότερνταμ. Στον τελικό νίκησε την Τουρκάλα Ουσλού Μερβέ και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Μπέρμινχαμ, που ήταν και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο της IBSA, η Θεοδώρα Πασχαλίδου κατέλαβε την 5η θέση στα -70k.J1.

Η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2023 είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩΦΩΝ: «Back to Back» τίτλους ως η Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία κέρδισε η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών κωφών. Φέτος, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Κρήτη, η εθνική γυναικών κωφών, με προπονήτρια τη Φρόσω Δρακάκη, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ως 3η στη διοργάνωση, μετά τη νίκη της με 53-45 επί της Ιταλίας στον «μικρό» τελικό. Τα μέλη της εθνικής ήταν οι: Χαϊνά, Σαρακατσάνη, Αγαγιώτου, Τόγα, Κοτσιάφτη, Πατέρα, Χατζιωάννου, Μπαλκόγλου, Σιαπλαούρα, Κοτσιρέα, Πουλορίνι, Βεράνη. Το 2022, η εθνική είχε καταλάβει την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, με προπονήτρια την Αθηνά Ζέρβα.

Αναλυτικά οι φετινές ειδικές τιμητικές διακρίσεις στη «Γιορτή των Κορυφαίων» του ΠΣΑΤ:

Τιμητική Διάκριση στον Νίκο Γκάλη

Για την προσφορά του στον αθλητισμό και την κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ θα τιμήσει τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Αύγουστου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 4 που φορούσε στη διεθνή καριέρα του και έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που του έγινε αυτή η τιμή. Το 2017 εντάχθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.


Έπαθλο ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στον Αντώνη Αντωνιάδη

Από τους... μεγαλύτερους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Αντώνης Αντωνιάδης, αναδείχθηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, είχε σημαντική συμβολή στους «πράσινους» μέχρι τον τελικό του 1971 ενάντια στον Άγιαξ, ενώ αξέχαστη θα μείνει και η πρώτη θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την ίδια σεζόν, πετυχαίνοντας δέκα γκολ!

Φέτος, συμπληρώνονται 51 χρόνια από τότε που απονεμήθηκε στον Αντώνη Αντωνιάδη το «Ασημένιο Παπούτσι», στο Παρίσι, για τα 39 γκολ που σημείωσε στο ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1971-72.

Μετά το τέλος της καριέρας του παρέμεινε κοντά στο ποδόσφαιρο ως πρόεδρος του ΠΣΑΠ και ανέπτυξε τεράστια κοινωνική δράση.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, όπως νικούσε στους αγωνιστικούς χώρους... έτσι νικά και στη ζωή. Δύο φορές διαγνώστηκε με καρκίνο... και τον νίκησε και τις δύο!

Ο «πολεμιστής» Αντώνης Αντωνιάδης τιμάται από τον ΠΣΑΤ τόσο για τη συγκλονιστική του πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και για τη δύναμη ψυχής του.

Ο μικρός φίλαθλος του «Δικεφάλου του Βορρά», Γιάννης Παπαστεφανάκης, ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ «Πρεσβευτής Φιλίας» του ΠΣΑΤ για το 2024.

Ο ΠΣΑΤ ανακηρύσσει «Πρεσβευτή Φιλίας» του Συνδέσμου για το 20224 τον Γιάννη Παπαστεφανάκη για τα μηνύματα κατά της οπαδικής βίας που στέλνει στον αθλητισμό και την κοινωνία. Ο μικρός Γιαννάκης έκλεψε την παράσταση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όταν φωτογραφήθηκε τόσο με τους ποδοσφαιριστές της αγαπημένης ομάδας του, δηλαδή του ΠΑΟΚ, όσο και με τους Κυπελλούχους παίκτες της ΑΕΚ, σηκώνοντας το τρόπαιο μαζί τους, αφού ο αδελφός του Ευθύμης είναι φίλαθλος της Ένωσης. Έκτοτε, δεν σταματά ν’ αποτελεί πρότυπο φιλάθλου με τη στάση και τις δράσεις του. Μάλιστα, είναι, πλέον, και αθλητής του τμήματος στίβου του ΠΑΟΚ. Φέτος έτρεξε στον «Ηνίοχο» δρόμο στην Καβάλα, καλύπτοντας την απόσταση των 5 χιλιομέτρων.

Παρίσι... ερχόμαστε!

Άννα Ντουντουνάκη (Κολύμβηση)

Τον Μάιο του 2021, η Άννα Ντουντουνάκη, έγινε η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50αρας πισίνας, όταν τερμάτισε πρώτη στα 100μ. πεταλούδα, στη Βουδαπέστη. Και στις 11 Νοεμβρίου 2023, αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. πεταλούδα σε 25άρα πισίνα. Έτσι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας και η πρώτη με χρυσά μετάλλια σε 50άρα και 25άρα πισίνα. Ο ΠΣΑΤ βραβεύει την 28χρονη Χανιώτισσα, την καλύτερη Ελληνίδα κολυμβήτρια της εποχής της, αλλά και πρότυπο και εκτός του υγρού στοιχείου, καθώς παράλληλα με την αθλητική της καριέρα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως δικηγόρος και τις μεταπτυχιακές σπουδές της σε Commercial and Corporate Law στο University of London.

Θεοδώρα Γκουντούρα (Ξιφασκία)

Η Δώρα Γκουντούρα αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο όνομα της ελληνικής ξιφασκίας γυναικών. Τον περασμένο Νοέμβριο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αλγέρι, έβδομο διαδοχικό που κατακτά σε διεθνείς διοργανώσεις και συνολικά το δωδέκατο σε μεγάλα τουρνουά. Επιπρόσθετα, αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να προκριθεί για μία ακόμη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες (21η στους Ο.Α. του Τόκιο). Βρίσκεται στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έχει φτάσει μέχρι και στο Νο 3 στη σπάθη. Το 2020 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης «Ακρόπολις» και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο βάθρο στην ιστορία του θεσμού.

Δέσποινα Μεταξία Γεωργιάδου (Ξιφασκία)

Μετά το ιστορικό χρυσό του 2021 και το χάλκινο του 2022, η Δέσποινα Γεωργιάδου χάρισε τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, στο Μιλάνο. Τον περασμένο Νοέμβριο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αλγέρι, κατέκτησε το χάλκινο και κέρδισε πολύτιμους βαθμούς για την Ολυμπιακή πρόκριση, αλλά και την παγκόσμια κατάταξη. Έχει φτάσει έως το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης στη σπάθη γυναικών, ενώ συμμετέχει και στην εθνική ομάδα σπάθης, με την οποία έχει λάβει την 6η θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ομάδων (την καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ ελληνική ομάδα σε αντίστοιχη διοργάνωση).

Οι Έλληνες... στοχεύουν καλύτερα

Η ελληνική σκοποβολή βρέθηκε... στα καλύτερά της το 2023. Αφού είχε... ανοίξει τον δρόμο ήδη από το 2016, η Άννα Κορακάκη με την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στο 25μ. Πιστόλι και του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου στο Αεροβόλο Πιστόλι 10μ., νέα πρόσωπα ξεπρόβαλλαν στο σκητ ανδρών και γυναικών, με μεγάλες διεθνείς επιτυχίες... τη χρονιά που σε λίγες ημέρες φεύγει: Όπως ο Ευθύμης Μίτας, ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης και η Εμμανουέλα Κατζουράκη. Μαζί τους τιμήθηκε και ο προπονητής τους Γιώργος Σαλαβαντάκης.

Ευθύμης Μίτας (Σκοποβολή/Σκητ)

Ο Ευθύμης Μίτας, πρωταθλητής του σκητ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπακού και έγινε ο πρώτος Έλληνας που στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκητ, ενώ στο ομαδικό, μαζί με τους Νικόλαο Μαυρομάτη και Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη, κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο, καταρρίπτοντας το Πανελλήνιο Ρεκόρ. Έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης (Σκοποβολή/Σκητ)

Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό σκητ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπακού, ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Σκητ, πετυχαίνοντας το απόλυτο στις βολές, επίδοση που αποτελεί Παγκόσμιο Ρεκόρ. Εξασφάλισε έτσι, τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Εμμανουέλα Κατζουράκη (Σκοποβολή/Σκητ)

Η 22χρονη Χανιώτισσα Εμμανουέλα Κατζουράκη αποτελεί το καμάρι... γένους θηλυκού, της Ελλάδας στο σκητ. Η ικανότητά της να... στοχεύει δεν περιορίζεται στη σκοποβολή... αφού παράλληλα με την εντατική προπόνηση στο άθλημα που αγαπά συνδυάζει και τις σπουδές της στη Φαρμακευτική. Το 2023 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπακού εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Πρόσθεσε και δύο ασημένια μετάλλια στη συλλογή της, ένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ραμπάτ και ένα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.
Προπονητής αθλητών σκητ είναι ο Γιώργος Σαλαβαντάκης, ο οποίος επίσης τιμήθηκε από τον ΠΣΑΤ.

Ανερχόμενα ταλέντα

Αρίωνας Κολιτσόπουλος-Ανερχόμενο ταλέντο στην Πάλη

Ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας παλαιστής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων U17. Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποκάλεσε τον 17χρονο αθλητή, “ History Maker”, απόδειξη της απήχησης της οποίας έτυχε η μεγάλη επιτυχία του. Ο πατέρας του, Αλέξης Κολιτσόπουλος, είναι Ομοσπονδιακός τεχνικός και προπονητής του πρωταθλητή Αρίωνα, ενώ ο παππούς του, Δημήτρης Κολιτσόπουλος, ασχολείται με την ελληνορωμαϊκή πάλη από το 1968 και πρόσφατα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων.

Άννα Μαρία Τριφύλλη-Ανερχόμενο ταλέντο στην Πυγμαχία

Γνωστή στον κόσμο της πυγμαχίας με το παρατσούκλι “ The Gun”, έδωσε τον πρώτο της αγώνα στην πυγμαχία, όταν ήταν 5 ετών. Από τότε, μετρά στο παλμαρέ της μετάλλια σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Η 16χρονη, η οποία συνδυάζει με πειθαρχία σχολείο και προπονήσεις, κατέκτησε πρόσφατα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κορασίδων στην Ιταλία. Το 2021 και το 2022 ήταν εξαιρετικές χρονιές για την Άννα Μαρία-Τριφύλλη, αφού σάρωσε στα πρωταθλήματα στο εξωτερικό, ενώ έχει αναδειχθεί Πανελληνιονίκης δύο συνεχόμενες χρονιές στην κατηγορία της.

Παναγιώτης Μακρυγιάννης-Ανερχόμενο ταλέντο στην Κωπηλασία

Με καταγωγή από το Πλατανόρευμα του Δήμου Σερβίων, ο 16χρονος κωπηλάτης του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης και μέλος της Εθνικής Ομάδας, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ Εφήβων, στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων/Νεανίδων. Ξεκίνησε να κωπηλατεί όταν ήταν 9 ετών και οι πρώτες πανελλήνιες διακρίσεις ήρθαν στην ηλικία των 12. Από τότε, μετρά χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ασημένια σε Βαλκανικούς αγώνες, ενώ το 2022 πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Μαρία Στρατουδάκη-Ανερχόμενο ταλέντο στην Άρση Βαρών

Είναι ίσως η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που στα 15 της έχει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η 15χρονη Χανιώτισσα επέστρεψε στην Κρήτη έχοντας κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών, ενώ έκανε και τρία ρεκόρ Ευρώπης! Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών παίδων/κορασίδων, στη διάρκεια του οποίου κατέκτησε ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο. Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό είναι και μια εξαιρετική μαθήτρια της Α΄ Λυκείου.

Ιακωβίνα Κερκέζου (17 ετών) & Δανάη Γιαννούλη (15 ετών)-

Ανερχόμενα ταλέντα στην Ιστιοπλοΐα.

Tα «χρυσά» κορίτσια της ελληνικής ιστιοπλοΐας αναδείχθηκαν Πρωταθλήτριες Ευρώπης στην Πολωνία και Πρωταθλήτριες κόσμου στην Ισπανία, στην κατηγορία 420. Και όλα αυτά μέσα σε 20 ημέρες! Μοναδικό επίτευγμα για τις αθλήτριες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, προϊόν σκληρής δουλειάς, αλλά και χημείας που έχουν μεταξύ τους, αφού η μία συμπληρώνει την άλλη με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και λίγες ημέρες πριν από τη «Γιορτή των Κορυφαίων», στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας, στο Μπούζιος της Βραζιλίας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα 420. Στόχος τους, πλέον, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι.

Τιμητικές διακρίσεις

Τιμητική Διάκριση στον Αλέξανδρο Γκιννή

Για τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του στο Αλπικό Σκι.

Ο πρώτος Έλληνας αθλητής χιονοδρομίας με τόσο μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του 28χρονου σκιέρ μέσα στο 2023 ήταν η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χιονοδρομίας στο αγώνισμα σλάλομ, αλλά και του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σλάλομ. Κατέκτησε τη 2η θέση στον αγώνα τεχνικής κατάβασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλπικού σκι στο Σαμονί της Γαλλίας, γράφοντας ιστορία, καθώς αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο που παίρνει ποτέ η χώρα μας σε Παγκόσμιο Κύπελλο σκι. Όλα αυτά, ο Έλληνας σκιέρ τα πέτυχε μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και απανωτά χειρουργεία. Όμως δεν τα παράτησε ποτέ και αυτή η επιμονή του... επιβραβεύτηκε.

Τιμητική Διάκριση στον Γιάννη Παπαδογιαννάκη

Για την προσφορά του στον ελληνικό Αθλητισμό.

Υπήρξε αρχηγός αποστολής της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992, 2000 και 2004). Υπήρξε αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, διετέλεσε μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), ενώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας εισηγήθηκε τα όρια για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, διετέλεσε γενικός γραμματέας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Του έχει απονεμηθεί το ανώτατο βραβείο «Ολυμπιακής Τιμής» (“ Olympic Order”) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Έπαθλο Κοινωνικής Προσφοράς στην Οικογένεια Ξένου

Για την προσφορά της στον ελληνικό Αθλητισμό και την κοινωνία.

Τέσσερα αδέρφια με αγάπη για το καράτε και συνεχείς διακρίσεις σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά, Βαλκανικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Ο Στέφανος Ξένος στέφθηκε πέρυσι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ενώ φέτος τα τρία αδέλφια, Διονύσης (Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης στα -67κ. KUMITE), Στέφανος και Τζωρτζίνα κατέκτησαν τρία μετάλλια (δύο ασημένια και ένα χάλκινο) στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Κρακοβία. Μάλιστα, η Τζωρτζίνα έχει και μια ξεχωριστή ιστορία δύναμης, αφού έχει βγει νικήτρια από τη μάχη της με τον καρκίνο σε ηλικία 11 ετών. Η μικρότερη αδερφή Λυδία, 10 ετών, είναι επίσης Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άθλημα. Ο πατέρας Νεκτάριος είναι Ομοσπονδιακός προπονητής και η μητέρα Μαρίζα Σουμπασάκη δασκάλα καράτε.

Σύλλογο «Δρομείς Ελπίδας»

Για την προσφορά του στην ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στον Αθλητισμό
Ο Σύλλογος «Δρομείς Ελπίδας» αποτελείται από ένα ισχυρό δίκτυο ανθρώπων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με αξίες που αφορούν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Βασική αποστολή του Συλλόγου είναι η συμπερίληψη των ΑμεΑ μέσα από αθλητικές δράσεις, με ιδιαίτερη εστίαση στα δρομικά δρώμενα ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Σύλλογος έχει ήδη συμμετάσχει σε πολυάριθμους αγώνες όλων των αποστάσεων, στην άσφαλτο και το βουνό, με 7 ειδικά διαμορφωμένα τροχήλατα αμαξίδια, 40 βασικούς δρομείς και 180 μέλη που υποστηρίζουν τον Σύλλογο σε κάθε δράση του.

Φώτης Ζησιμόπουλος

Για τους διεθνείς άθλους του στις υπεραποστάσεις.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Έλληνας αθλητής υπεραποστάσεων, Φώτης Ζησιμόπουλος, κατέκτησε την πρώτη θέση στον αγώνα «Σπάρταθλον». Τερμάτισε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη, με ρεκόρ διαδρομής 19 ώρες και 55 λεπτά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου (20 ώρες και 25 λεπτά), μετά από 20 χρόνια! Πριν από λίγες ημέρες, ο Φώτης Ζησιμόπουλος πήρε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 24ων Ωρών στην Ταϊπέι. Ο ΠΣΑΤ τον τιμά για τις αγωνιστικές επιτυχίες, το ήθος και την ταπεινότητα που τον διακρίνει τόσο ως αθλητή όσο και ως οικογενειάρχη.

Έπαθλο Ήθους στον Διαιτητή ποδοσφαίρου Αργύρη Κατσίνη

Ο Αργύρης Κατσίνης, διαιτητής της Ένωσης Ανατολικής Αττικής, έγινε ο πρωταγωνιστής του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλοπιακός-Ατρόμητος Πειραιά, στη Γ΄ Εθνική. Στο 3ο λεπτό του αγώνα, σε μια διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα, ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων Παναγιώτης Αχείμαστος έπεσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αργύρης Κατσίνης, φρόντισε να του επαναφέρει τη γλώσσα στη σωστή θέση, καθώς ο παίκτης δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λόγω της αιμορραγίας από τραυματισμό που υπέστη στη μύτη. Ο διαιτητής Αργύρης Κατσίνης έσωσε τη ζωή του ποδοσφαιριστή Παναγιώτη Αχείμαστου, ο οποίος εν συνέχεια διακομίστηκε στο ΚΑΤ.

Γιώργος Χειλαδάκης

Για την ανάπτυξη του Φίλαθλου Πνεύματος.

Στο πρόσωπό του Γιώργου Χειλαδάκη, ο ΠΣΑΤ τιμά όλους τους «υγιείς» φιλάθλους, που με την κόσμια συμπεριφορά τους στην κερκίδα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ο Γιώργος Χειλαδάκης ακολουθεί τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και το 2019, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ στην Κίνα, ανακηρύχθηκε από τη FIBA ως «ο καλύτερος φίλαθλος του κόσμου». Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Βάσια Γιαννακά

Για την προσφορά της στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών.

Είναι επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια, αμυντική της ομάδας του ΠΑΟΚ. Ανήκει στο δυναμικό της Εθνικής, με την οποία αγωνίστηκε στον προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Στα 19 της χρόνια, αναδείχθηκε η καλύτερη Ελληνίδα στα φετινά βραβεία του ΠΣΑΠ.Π. Στο πρόσωπό της ο ΠΣΑΤ τιμά το ποδόσφαιρο γυναικών και την ομάδα του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση εννέα διαδοχικών τίτλων Πρωταθλητή Ελλάδας.

Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας

Για τα 97 χρόνια αθλητικής, πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς.

Ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας ιδρύθηκε το 1926 και αποτελεί σύμβολο της προσφυγικής πόλης της Νέας Ιωνίας, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Στη διαδρομή των χρόνων αυτών, ο σεβασμός στον αντίπαλο και στον άνθρωπο υπήρξαν βασικές αξίες που μεταλαμπάδευσε στις νέες γενιές ο ΟΦΝΙ. Η ομάδα χάντμπολ γυναικών του Ομίλου, στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας, 5 φορές στην ιστορία της και 6 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. Με προπονητή τον αείμνηστο Σάσα Ζιβούλοβιτς (από το καλοκαίρι του 2016 όταν και ανέλαβε την καθοδήγησή τους) κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας του 2023, στο φάιναλ φορ της Ηγουμενίτσας, ωστόσο τη χαρά διαδέχθηκε η λύπη, αφού λίγες ημέρες αργότερα ο Σάσα Ζιβούλοβιτς έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή.

Τιμητική Διάκριση στον Αντώνη Γλύκα

Ο ΠΣΑΤ απονέμει τιμητική πλακέτα στον Αντώνη Γλύκα. Ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με ζέση με τον βετερανισμό στην Ελλάδα, στέλνοντας μηνύματα για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι παλαίμαχοι αθλητές ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας τους. Τιμάται από τον ΠΣΑΤ για τις δράσεις του και την κοινωνική προσφορά του.

Τιμητική Διάκριση στον Καλλίνικο Κρεάνγκα

Για την προσφορά του στον ελληνικό Αθλητισμό.

Οι αγωνιστικές επιτυχίες του Καλλίνικου Κρεάνγκα είναι... γνωστές! Ένας αθλητής, με 5 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ο ΠΣΑΤ, όμως τον βραβεύει σήμερα επίσης γιατί σε ηλικία 51 ετών πλέον, επέστρεψε στην Α1 κατηγορία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α μετά από 28 χρόνια, για λογαριασμό του Άρη Νικαίας. Καθώς και γιατί το 2021, βρήκε το κίνητρο να γυρίσει στα θρανία και να πάρει το πτυχίο του στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α, είχε εισαχθεί το 1994 όταν ακόμη λεγόντουσαν ΤΕΦΑΑ) που λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματός του στην επιτραπέζια αντισφαίριση τότε, είχε αφήσει στη... μέση.

Τιμητική Διάκριση στην Ομάδα Cheerleading «Αμαζόνες»

Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2023.

Τιμητική Διάκριση στην Ομάδα Cheerleading «Ελληνικό Αστέρι»

Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2023 και 2022, 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading του 2023, στη Βερόνα, η Ελλάδα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια! Στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική φορά ανέβηκε η ομάδα «Ελληνικό Αστέρι» στην κατηγορία Senior Jazz, που μέσα στο 2023 αναδείχθηκε και 5η στο κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ορλάντο. Χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν και οι Αμαζόνες στην κατηγορία Senior Hip Hop στο Ευρωπαϊκό της Βερόνα, ενώ κατέκτησαν και το Χρυσό Μετάλλιο στην Ευρωπαϊκή Λίγκα του 2022. Συνολικά, η ελληνική αποστολή κατέκτησε δέκα μετάλλια, απολογισμός που αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά χρώματα στη διοργάνωση.

Τιμητική Διάκριση στην ΠΑΕ Ολυμπιακός & στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο ΠΣΑΤ επιβραβεύει την κοινωνική πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για παροχή ακουστικής περιγραφής σε άτομα με οπτική αναπηρία σε όλους τους εντός έδρας αγώνες των «ερυθρόλευκων». Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη (!) που εισήγαγε τη συγκεκριμένη υπηρεσία και μετά την παρουσίαση του αξιέπαινου εγχειρήματος από τον Διευθυντή Εταιρικής & Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Νίκο Γαβαλά στο 10ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία... ήρθε η ώρα για ειδική βράβευση στη «Γιορτή των Κορυφαίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ