ΣΠΟΡ

Μέτρα για την οπαδική βία: Πόσο θα κοστίσει η εγκατάσταση των καμερών στα γήπεδα

Μέτρα για την οπαδική βία: Πόσο θα κοστίσει η εγκατάσταση των καμερών στα γήπεδα
ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Κινητικότητα έχει δημιουργήσει στις εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας στα γήπεδα και τα γυμναστήρια όπου πραγματοποιούνται αγώνες της Super League (ποδόσφαιρο) και της Basket League

Ο λόγος είναι ότι το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς αλλά και των αρμόδιων υπουργείων, το ακριβές κόστος είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί δεδομένου ότι κάθε εγκατάσταση και γήπεδο έχει διαφορετικές απαιτήσεις αλλά και μέγεθος. Επιπλέον, κάθε ομάδα θα επιλέξει και το είδος του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσει, αρκεί φυσικά να τηρούνται οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές.

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος δεν αποκλείεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τα γήπεδα των 14 ομάδων της Super League καθώς το κόστος για τα κλειστά γυμναστήρια των 12 ομάδων της Basket League είναι προφανές μικρότερο ανά εγκατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των εγκαταστάσεων έχουν αναλάβει να το καλύψουν τα σωματεία, τα οποία καλούνται να βρουν και τις εταιρείες εκείνες που υλοποιήσουν τα εν λόγω έργα.

Σημειωτέον πως σε αρκετές από τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη συστήματα καμερών, αλλά σχεδόν σε όλες ο εξοπλισμός είναι αρκετών ετών και δεν καλύπτει τις προδιαγραφές, ενώ, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και σε άλλους τομείς πέραν των καμερών. Η μοναδική εξαίρεση δείχνει να είναι η ΟΠΑΠ Arena, το γήπεδο της ΑΕΚ δηλαδή, το οποίο ως το πιο καινούριο διαθέτει όλα εκείνα τα συστήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων γηπέδων θα ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ για ένα μεσαίας χωρητικότητας γήπεδο (κάτω των 10 χιλιάδων θέσεων) κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 χιλιάδων ευρώ. Το τελικό κόστος εξαρτάται και από την ποιότητα και τις δυνατότητες των καμερών που θα επιλέξει κάθε σωματείο.

Κάτι που χρήζει επισήμανσης είναι ότι το έργο δεν περιλαμβάνει μόνο κάμερες εποπτείας αλλά απαιτεί και συνοδευτικό λογισμικό αλλά και εξοπλισμό. Ενδεχομένως, το πιο κρίσιμο σημείο είναι αυτό της καλωδίωσης που θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση των καμερών με το κάθε ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η χρήση οπτικής ίνας για την συγκεκριμένη καλωδίωση καθώς ο όγκος των δεδομένων που θα διακινούνται είναι τέτοιος που σε περίπτωση χρήσης ασύρματων συνδέσεων θα υπάρξουν πολλά ζητήματα.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που υπάρχουν είναι αν είναι αρκετά τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων σε όλα τα γήπεδα. Η προθεσμία είναι για τις 6 Μαρτίου, δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά στην προμήθεια του απαραίτητου αριθμού καμερών, το ζήτημα είναι αν θα είναι αρκετός ο χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού και κυρίως της καλωδίωσης. Ειδικά, από τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων που πρόκειται να υλοποιηθεί είναι αρκετά μεγάλος, όπερ σημαίνει ότι τα σωματεία θα πρέπει να κινηθούν σχετικά γρήγορα και να επιλέξουν την εταιρεία που θα αναλάβει το κάθε έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ