ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι απειλές του Τραμπ είχαν αποτέλεσμα: η Ford δεν φτιάχνει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό

Οι απειλές του Τραμπ είχαν αποτέλεσμα: η Ford δεν φτιάχνει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είχε ασκήσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δριμεία κριτική ενάντια στις αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή στο Μεξικό, που σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι χώρα με πολύ χαμηλό κόστος εργασίας.

Μάλιστα πρόσφατα προειδοποίησε μέσω Twitter τη GM, η οποία εισάγει από το Μεξικό μια έκδοση του Chevrolet Cruze, με αύξηση των δασμών. Κι αυτό παρόλο που πρόκειται για μια και μόνο έκδοση αμαξώματος με μικρή μάλιστα σημασία για την αγορά των ΗΠΑ, ενώ όλα τα άλλα μοντέλα, όλων των μαρκών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της General Motors και διατίθενται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο Ohio.

Oι όποιες απειλές και προειδοποιήσεις πάντως του νέου Πλανητάρχη είχαν σαν αποτέλεσμα η Ford να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια επένδυση ύψους 1,6 δις δολαρίων σε ένα καινούργιο εργοστάσιο στην πόλη San Luis Potosi του Μεξικό. Στη θέση του η εταιρεία θα τροποποιήσει, έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, το υπάρχουν εργοστάσιο της πόλης Flat Rock της πολιτείας του Michigan, έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευάζει τόσο αυτόνομα όσο και ηλεκτρικά μοντέλα, δημιουργώντας και 700 νέες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη όμως και προκειμένου να μην επηρεαστεί η κερδοφορία της θα μετακινήσει την παραγωγή της νέας γενιάς του Focus στο υπάρχον εργοστάσιό της στην πόλη Hermosillo του Μεξικό. Σήμερα το Focus κατασκευάζεται στο Michigan, ενώ η μετακίνηση της παραγωγής του θα δημιουργήσει δυναμικό για δύο καινούργια μοντέλα. Σύμφωνα με τη Ford η κίνησή της αυτή θα διασφαλίσει 3.500 θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ