ΜΟΔΑ

Ο Demma Gvasalia θα καθήσει στο θρόνο του οίκου Balenciaga αλλά κανείς δεν ξέρει πολλά για αυτόν.

Ο Demma Gvasalia θα καθήσει στο θρόνο του οίκου Balenciaga αλλά κανείς δεν ξέρει πολλά για αυτόν.

Ήταν μια θέση που πολύ ήθελαν να κατακτήσουν αλλά όπως σε κάθε ιστορία που σέβεται την αφηγηματική γραφή της, τα outsiders είναι οι καλύτεροι πρωταγωνιστές.

Με καταγωγή από τη Γεωργία, ο 34χρονος Demna Gvasalia, αναλαμβάνει νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου. O Γερμανός υπήκοος δεν είναι άγνωστος σε όσους παρακολουθούν το σκιώδη κόσμο των ντεφιλέ. Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στα ατελιέ των Maison Martin Margiela και Louis Vuitton, ο Gvasalia χάρισε στα υφάσματα και τις δημιουργίες τους αναρχικούς κανόνες που έμαθε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας .

Το 2014 λανσάρισε τη δική του ερμηνεία της μόδας με τη συλλογή Vetements. Τον επόμενο Μάρτιο θα αποδείξει εάν ο επιχειρηματικός όμιλος Kering έκανε σωστά να τον επιλέξει, παρουσιάζοντας την πρώτη του συλλογή για τον ιστορικό οίκο την Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού για Φθινόπωρο/Χειμώνας 2016-2017.

Οι χαμένοι

Όταν ο Αμερικανός Alexander Wang ανακοίνωσε τον Ιούλιο την πρόθεση του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον Balenciaga για να επενδύσει στο δικό του όνομα, τα δημοσιεύματα με τους πιθανούς μνηστήρες είχαν οργιάσει. “Ποιος θα είναι ο επόμενος;” ψιθύριζαν οι fashion editors τρώγοντας λίγο αβοκάντο ή κάποιο γιαούρτι ελληνικής προέλευσης –τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το Bon Appétit.

Οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι στη θέση του θα βρισκόταν η Chitose Abe, καλλιτεχνική διευθυντής της Ιαπωνικής Sacai που αγαπάει ο Κάiζερ της μόδας, Karl Lagerfeld. Άλλοι πίστευαν ότι είχε φτάσει η στιγμή δικαίωσης για τον Julien Dossena, καλλιτεχνικό διευθυντής στον οίκο Paco Rabanne που έχει ήδη περάσει από τον Balenciaga δουλεύοντας δίπλα από τον Nicolas Ghesquière. Ελάχιστοι πίστευαν ότι ο επόμενος Wang θα ήταν ο Alistair Carr που έχει δώσει στη συλλογή McQ του Αlexander McQueen την ορμή που αναζητούσε.

Η κερδισμένη

Η επικεφαλής του οίκου Isabelle Guichot μοιάζει ικανοποιημένη από την τελική επιλογή του Gvasalia. “H δεξιοτεχνία του, η εμπειρία, οι γνώσεις του στο χώρο της μόδας και η πρωτοποριακή και προσεκτικά μελετημένη προσέγγιση του” είναι τα προτερήματα έναντι των άλλων για εκείνη.

Ο Balenciaga είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος οίκος μόδας της εταιρείας Kering μετά τους Gucci, Bottega Veneta και Saint Laurent.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ