ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Εκδίδεται για πρώτη φορά ένα άγνωστο και πολύ προσωπικό μυθιστόρημά της

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Εκδίδεται για πρώτη φορά ένα άγνωστο και πολύ προσωπικό μυθιστόρημά της
AP-Photo/str/Reportagebild

Το μυθιστόρημα της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Les Inséparables» («Οι αχώριστες»), το οποίο πραγματεύεται την ένθερμη φιλία της συγγραφέως με ένα κορίτσι που αργότερα πέθανε, θεωρήθηκε, την εποχή που γράφτηκε «πολύ προσωπικό» για να εκδοθεί.

Η Γαλλίδα συγγραφέας και ιέρεια του φεμινισμού, στο μυθιστόρημά της «Les inséparables», διηγείται την ιστορία της «παθιασμένης και τραγικής φιλίας» που είχε η ίδια όταν ήταν νέα, με την Ελιζαμπέτ «Ζαζά» Λακουάν, η οποία πέθανε από εγκεφαλίτιδα σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1954, σε πρώτο πρόσωπο, πέντε χρόνια πριν η Μποβουάρ εκδόσει το περίφημο «Δεύτερο φύλο». Στο μυθιστόρημα παρακολουθούμε την αρχή της φιλίας της Αντρέ (Ζαζά) και της Σιλβί (Σιμόν), όταν βρίσκονται στην ίδια τάξη στο σχολείο.

«Η Σιλβί γοητεύεται αμέσως από τη νέα της συμμαθήτρια. Τη θαυμάζει, την αποθεώνει, κάνει τα πάντα προκειμένου η Αντρέ να την αγαπήσει κι εκείνη. Σύντομα γίνονται αχώριστες ως τον τραγικό θάνατο της Αντρέ», περιγράφει το λογοτεχνικό πρακτορείο 2 Seas. Του θανάτου της Ζαζά είχε προηγηθεί η διαμάχη της με την οικογένειά της, η οποία αντιτίθετο στο δεσμό της με τον Μορίς Μερλό-Ποντί, τον οποίο εόχε γνωρίσει μέσω της Μποβουάρ.

Το πρακτορείο είπε ότι το μυθιστόρημα ήταν «πολύ προσωπικό» για να εκδοθεί όσο ζούσε η Μποβουάρ, αλλά βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία της από την κόρη της, Σιλβί Λε Μπον-ντε Μποβουάρ, η οποία έχει γράψει και τον πρόλογο.

Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Vintage είναι αυτός που θα εκδόσει το «σύντομο και πολύ ζωντανό» μυθιστόρημα στα τέλη του 2021 και η επιμελήτρια του οίκου, Σάρλοτ Νάιτ, το περιγράφει ως ένα «συγκινητικό μυθιστόρημα για την εφηβεία και την ενηλικίωση, για τη γυναικεία φιλία και το πώς βρίσκει κανείς το δρόμο του στον κόσμο».

Ο εκδοτικός οίκος ανέφερε ότι η ιστορία αφορά «τη φιλία ανάμεσα σε δύο νέες γυναίκες που παλεύουν ενάντια στις συμβατικές ιδέες του πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα: Σεμνές, υπάκουες και υποχρεωμένες από νεαρή ηλικία να αφήνουν στην άκρη τα δικά τους πάθη και ενδιαφέροντα. Η αληθινή φιλία της Μποβουάρ με τη Ζαζά δημιούργησε με πολλούς τρόπους τη γυναίκα που έγινε αργότερα η Μποβουάρ. Η ίδια απελευθερώθηκε, αλλά η Ζαζά δεν τα κατάφερε...»

Η Μποβουάρ γράφει στα απομνημονεύματά της «Η Δύναμη Των Πραγμάτων» ότι όταν έδειξε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα στο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο σύντροφός της ήταν επιφυλακτικός. «Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο: Η ιστορία έμοιαζε να μην έχει σκοπό ύπαρξης και δεν θα μπορουσε να κρατήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών», έγραψε η Μποβουάρ.

Η Μποβουάρ διηγήθηκε τελικά την ιστορία της φιλίας αυτής στο, επίσης αυτοβιογραφικό της, βιβλίο «Οι Αναμνήσεις Μιας Καθωσπρέπει Κόρης».

Η κόρη της που έχει και τα δικαιώματα του έργου της, είπε στους New York Times ότι διάβασε για πρώτη φορά το χειρόγραφο το 1986, λίγο μετά το θάνατο της Μποβουάρ και σκόπευε να το εκδόσει, αλλά «είχε άλλες εκδοτικές προτεραιότητες».

«Όταν το έγραψε, το 1954, είχε ήδη σχηματοποιήσει το συγγραφικό της στιλ. Κατέστρεψε άλλα χειρόγραφα, που δεν της άρεσαν, αλλά αυτό όχι. Πριν πεθάνει μού είπε ότι μπορώ να κάνω ότι κρίνω σωστό για τα χειρόγραφα που άφηνε πίσω της».

Το Les inséparables θα εκδοθεί στα γαλλικά τον Οκτώβριο, από τις εκδόσεις Éditions de l’Herne, και από τις εκδόσεις Ecco στη βόρεια Αμερική το 2021. Επίσης, το βιβλίο πρόκειται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ