ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε στα 70 του ο συγγραφέας Πατ Κονρόι

Πέθανε στα 70 του ο συγγραφέας Πατ Κονρόι

Ο Πατ Κονρόι, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει τις ιστορίες της οδυνηρά δυσλειτουργικής οικογένειάς του σε best-sellers όπως το «Ο Μέγας Σαντίνι» και «Ο πρίγκιπας της παλίρροιας», πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 70 ετών, σύμφωνα με τον εκδοτικό του οίκο. 

Ο Κόνροι, ο οποίος είχε ανακοινώσει στις 15 Φεβρουαρίου μέσω Facebook ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, πέθανε στο σπίτι του στο Beaufort, στη Νότια Καρολίνα, κοντά στην οικογένεια και τους αγαπημένους του, δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού του οίκου.

Μεγάλο μέρος του έργου του Κονρόι ήταν εμπνευσμένο από μια σκοτεινή φιγούρα - τον πατέρα του, συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Ντόναλντ Κονρόι. Ο πατέρας Κονρόι ήταν πιλότος μαχητικού που πολέμησε σε τέσσερις πολέμους – στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Πόλεμο της Κορέας, στον πόλεμο του Βιετνάμ και στην μακροχρόνια σύγκρουση με την οικογένειά του. Ήταν ένας βίαιος άνδρας που έδερνε την γυναίκα και τα παιδιά του.
«Θυμάμαι να τον μισώ ακόμα και όταν φορούσα πάνες,» έγραψε ο Κονρόι στον πρόλογο του «Ο θάνατος του Σαντίνι», τα απομνημονεύματα του, στα οποία εξέφραζε τα συναισθήματά του για τον πατέρα του, βιβλίο που λειτούργησε ως «υστερόγραφο» στο μυθιστόρημα «Ο μέγας Σαντίνι».

Το Χόλιγουντ αγαπούσε τις συναισθηματικές πτυχές των έργων του και «Το ποτάμι είναι πλατύ», «Ο πρίγκιπας της παλίρροιας» και «Ο μέγας Σαντίνι» έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες.

Ο Κονρόι είχε πει κάποτε στο περιοδικό People ότι τα βιβλία του ήταν μια προσπάθεια να εξηγήσει τη ζωή του και τον εαυτό του, που ήταν ένα περίπλοκο εγχείρημα.
Ήταν ένα από τα επτά παιδιά σε μια οικογένεια που, λόγω των στρατιωτικών μεταθέσεων του πατέρα του, μετακόμισε 23 φορές πριν τα 18 του χρόνια.

Η μητέρα του Κονρόι δεν ήξερε πώς να χειριστεί τον πατέρα του πέρα από το να βρίσκει κρυψώνες για τα παιδιά όταν είχε βίαια ξεσπάσματα. Ως το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ο Κονρόι είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να παρέμβει με συνέπεια να εισπράξει την σκληρότητα του πατέρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ