RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Lauren Bousfield έγραψε ένα δίσκο που περιγράφει την διάσπαση προσοχής της σύγχρονης κοινωνίας

H Lauren Bousfield έγραψε ένα δίσκο που περιγράφει την διάσπαση προσοχής της σύγχρονης κοινωνίας
Το νέο της προσωπικό άλμπουμ που κυκλοφορεί από το πρωτοποριακό label Orange Milk records είναι ένα ψηφιακό κολάζ από ήχους photo: Orange Milk Records

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, πιθανότατα είστε μεγάλος καταναλωτής κάποιας μουσικής βιβλιοθήκης.

Κάθε φορά που παρακολουθείτε ριάλιτι τηλεόραση, διαφημίσεις, ένα ντοκιμαντέρ στο YouTube ή οτιδήποτε απαιτεί μουσική υπόκρουση, πολλά από αυτά τα τραγούδια έχουν προέλθει από εμπορικά στούντιο που έχουν αναλάβει τη δημιουργία μουσικής για να τα συμπληρώνουν οπτικά.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Lauren Bousfield βγάζει τα προς το ζην.

Η παραγωγός με έδρα το Λος Άντζελες εργάστηκε στο παρελθόν υπό τον Hans Zimmer βοηθώντας στη γλυπτική κομματιών για τις ταινίες Batman vs Superman και Kung Fu Panda 3, και τώρα περνάει τις μέρες της συνθέτοντας μουσική βιβλιοθήκες για τηλεοπτικές εκπομπές και βιντεοπαιχνίδια.

«Πρέπει να αποστάξω πολλές ιδέες σε κάτι που είναι βατό ως μουσική», είπε πρόσφατα στο The Wire, παλεύοντας με την παραφωνία που νιώθει όταν γράφει κομμάτια που προορίζονται να έχουν παθητικό αποτέλεσμα στον ακροατή-θεατή. «Η κοινωνία δεν λειτουργεί, τίποτα δεν λειτουργεί, οπότε το να φτιάχνω μουσική για κάτι σαν αυτό, με κάνει να νιώθω λίγο παράξενα».

Το νέο της προσωπικό άλμπουμ που κυκλοφορεί από το πρωτοποριακό label Orange Milk records είναι ένα ψηφιακό κολάζ από ήχους υπολογιστών που κυριολεκτικά τα δίνουν όλα, σε συνδυασμό πάντα με την παραποιημένη της φωνή.

Αν και μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο της με την «μουσική για ασανσέρ» που φτιάχνει, η μουσική της Bousfield είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Bousfield έχει φτιάξει συνθετικούς, οδοντωτούς ήχους, συνθλίβοντας τα αυτιά και τις διαθέσεις μας με παραμορφωμένα φωνητικά ανάμεσα σε βίαιους breakcore ρυθμούς με τη δύναμη ενός συμπιεστή σκουπιδιών. Και λέμε σκουπιδιών γιατί όλο αυτό το συνονθύλευμα ήχων έχει μαζευτεί όπως θα μάζευε κανείς ηχητικά σκουπίδια με σκοπό να συνθέσει κάτι ολοκληρωμένο. Και η Bousfield το καταφέρνει.

Το να την ακούς να συνθέτει τη φρίκη της σύγχρονης κοινωνίας σε μια ιλιγγιώδη ροή ήχου μπορεί να είναι απελπιστικά έντονο αν δεν τα έλεγε όλα με την κλίση ενός άρρωστου αστείου.

Η αίσθηση του χιούμορ της Bousfield είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα όπλα της ενάντια στην απογοήτευση, και στην τελευταία της αποκαλυπτική κυκλοφορία, «Salesforce», αναδιπλώνει τις συνθετικές της ευαισθησίες και το εντυπωσιακό στυλ του drum'n'bass για να δημιουργήσει μία από τις πιο επιθετικές δηλώσεις της καριέρας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ