ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Burning Man: Μια εγκατάσταση ύψους 8 μέτρων κάηκε για να τιμήσει την Ουκρανία

Burning Man: Μια εγκατάσταση ύψους 8 μέτρων κάηκε για να τιμήσει την Ουκρανία
Η εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Phoenix», έργο 14 καλλιτεχνών και κατασκευαστών στο Κίεβο και το Σικάγο, ενώ καίγεται στο Burning Man Andrii Ivanchenko

Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, στην έρημο Black Rock της Νεβάδα στις ΗΠΑ, ένα κουτί ύψους 8 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων πήρε φωτιά. Οι φλόγες αγκάλιασαν τον ξύλινο πύργο για πάνω από 20 λεπτά πριν αυτός καταρρεύσει και αποκαλύψει το μυστικό μνημείο που ήταν κρυμμένο μέσα του: έναν γιγαντιαίο ατσάλινο φοίνικα που αντιπροσωπεύει την ανθεκτικότητα της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, στο φεστιβάλ Burning Man οι συμμετέχοντες βάζουν φωτιά σε ένα ξύλινο ανδρείκελο κάθε χρόνο. Αλλά και άλλες εγκαταστάσεις τέχνης καταλήγουν σε στάχτες, φιλοτεχνημένες για να καούν μετά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους.

Η συγκεκριμένη, με τίτλο «Phoenix», ήταν έργο 14 καλλιτεχνών και κατασκευαστών τόσο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, όσο και στο Σικάγο. Πριν ανάψει η φωτιά, ήχος από εκρήξεις και σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκε γύρω από την εγκατάσταση, ενώ ένας τραγουδιστής της όπερας ερμήνευσε ένα τραγούδι στα ουκρανικά.

Το ξύλινο κουτί ύψους 8 μέτρων πριν από την καύση τουAndrii Ivanchenko

Μιλώντας στο CNNi, η επικεφαλής παραγωγός του έργου, Ουκρανοαμερικανίδα Ellen Lopatkina, δήλωσε ότι το έργο τέχνης αντιπροσωπεύει την «αναγέννηση της ταυτότητάς μας» και πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις των θεατών ήταν «εξαιρετικά συναισθηματικές».

«Η φωτιά, η κάθαρση, η σφυρηλάτηση η αποκάλυψη ότι υπάρχει κάτι μέσα πέρα από την πλήρη κατάρρευση… είχαν πολύ βαθιά απήχηση στον κόσμο».

Τις πρώτες ημέρες του Burning Man, που ξεκίνησε την Κυριακή 27 Αυγούστου, οι burners – όπως αποκαλούνται οι επισκέπτες του φεστιβάλ – προσπαθούσαν να μαντέψουν τι έκρυβε το μυστηριώδες κουτί.

Το κουτί παραδίδεται στις φλόγεςAndrii Ivanchenko

Η ίδια η ξύλινη κατασκευή είχε συμβολική σημασία, παραπέμποντας στα προστατευτικά περιβλήματα γύρω από δημόσια μνημεία σε πόλεις της Ουκρανίας, που τοποθετήθηκαν για να τα προστατεύσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το μινιμαλιστικό σχέδιο του Φοίνικα, που αναδύεται από τις στάχτες ως ένδειξη δύναμης, ήταν επίσης συμβολικό, καθώς άλλαζε προοπτική όταν το βλέπαμε από διαφορετικές γωνίες. Από μπροστά, το γλυπτό μοιάζει επίσης με την «τριζούμπ» (τρίαινα) στο θυρεό που υιοθέτησε η Ουκρανία το 1992 μετά την ανεξαρτησία της.

Η καύση του «Phoenix» μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου της SpaceX, Starlink.

Η αποκάλυψη του γλυπτού «Phoenix»Andrii Ivanchenko

Από το 1986, όταν διοργανώθηκε το πρώτο Burning Man, οι παρευρισκόμενοι έχουν αυξηθεί από περίπου 20 άτομα σε μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο, σε δεκάδες χιλιάδες στη Black Rock City, την εφήμερη πόλη που στήνεται για το φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα – φέτος αναμένονταν έως και 87.000 συμμετέχοντες.

Με την καύση του «Phoenix» οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι θα κρατήσουν την Ουκρανία στη συνείδηση του κοινού σε μια εποχή που, όπως λένε, ο κόσμος μιλάει «όλο και λιγότερο» για τη σύγκρουση.

«Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ουκρανία – παρά τον πόλεμο, παρά τις κακουχίες, παρά τις απώλειες – εξακολουθεί να παράγει, να καινοτομεί και να δημιουργεί τέχνη», κατέληξε η Lopatkina. «Δεν είναι μόνο ένα παραγωγικό μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας, αλλά και η καρδιά και η ψυχή αυτού του τμήματος της Ευρώπης».

Με πληροφορίες από: At Burning Man, a 26-foot tall box sculpture paid fiery tribute to Ukraine by Jacqui Palumbo and Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ