ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

HAUSER - O «ροκ σταρ» του τσέλο στο CNN Greece: «Επαναστατώ ενάντια σε όλους τους ανόητους κανόνες»

HAUSER - O «ροκ σταρ» του τσέλο στο CNN Greece: «Επαναστατώ ενάντια σε όλους τους ανόητους κανόνες»
Krisztian Bodis

O Κροάτης τσελίστας HAUSER είναι μια μουσική κατηγορία μόνος του. Λίγο πριν τις δύο συναυλίες του στο ιστορικό Θέατρο Λυκαβηττού, αποκαλύπτεται μέσα από το CNN Greece. 

Ο HAUSER, Το «κακό» παιδί - και ιδρυτικό μέλος - του μουσικού διδύμου των 2Cellos, που είχαμε απολαύσει και στην Αθήνα το 2014, έρχεται στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για δύο συναυλίες, την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. Ο ταλαντούχος και ανατρεπτικός τσελίστας κάνει μια στάση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του, «Rebel with a Cello».

Ο HAUSER που πλέον έχει επικεντρωθεί στη σόλο καριέρα του, έχει παίξει στα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως τους: Έλτον Τζον, Αντρέα Μποτσέλι, Sting, κ.ά, έχει εμφανιστεί μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο, σε αρκετούς Αμερικανούς Προέδρους, τον Πρίγκηπα (Βασιλιά πλέον) Κάρολο καθώς και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ανατρεπτικός, ορμητικός, αλλά και ρομαντικός με φλογερό ταμπεραμέντο, είναι μερικούς μόνο από τους χαρακτηρισμούς που του δίνουν τα διεθνή Μέσα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του επαναστάτη. Ο HAUSER είναι γεμάτος αντιθέσεις. Αισθάνεται το ίδιο άνετα και με την κλασική μουσική αλλά και με την ποπ διαθέτοντας μια σε βάθος γνώση και των δύο.

Η μουσική του φαρέτρα παρουσιάζει ένα πολυμορφικό ρεπερτόριο που είναι ευρύ και διαφορετικό, ενώ ο ίδιος επαναπροσδιορίζει διαρκώς τα καλλιτεχνικά όριά του. Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται για την περιοδεία σε όλο τον πλανήτη, όπως και το νέο του άλμπουμ για το οποίο, μεταξύ άλλων, μιλά στο CNN Greece.

Νιώθεις σαν ροκ σταρ του τσέλο;

Αγαπώ αυτό που κάνω και παίζω αυτά που μου αρέσουν. Ασφαλώς με κάνει ευτυχισμένο που αρέσει και στον κόσμο και που έχω την ευκαιρία να εμφανίζομαι σε μεγάλα στάδια σε όλο τον πλανήτη. Μπορώ να πω ότι είναι ένα όνειρο που έχει γίνει πραγματικότητα και πως ζω μια ονειρεμένη ζωή.

Πώς περιγράφεις τη σχέση σου με το τσέλο, τι είναι για εσένα;

Το τσέλο είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό για εμένα, καθώς από όταν ήμουν μικρό παιδί εξέφραζα όλα μου τα συναισθήματα μέσω αυτού. Ξέρεις, μπορείς να εκφραστείς με το τσέλο πολύ περισσότερο από ό, τι με λέξεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Άρα, προσωπικά μιλώντας, το τσέλο σημαίνει έκφραση, δύναμη, πάθος, είναι η παρηγοριά μου ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Και μέχρι σήμερα κάθε συναίσθημα το εκφράζω μέσα από τη μουσική.

Το βλέπουμε όταν είσαι πάνω στη σκηνή αλλά και μέσω της σειράς βίντεο «Alone Together», βλέπουμε το πάθος που βγάζεις όταν παίζεις μουσική.

Ισχύει, με κατακλύζει το πάθος, όταν παίζω μουσική είναι σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο. Στις συναυλίες ο κόσμος μπορεί να νιώσει αυτό το πάθος και τα συναισθήματα και είναι υπέροχο, είναι αυτό που θέλω.

Σε είχα δει στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη, όταν παίξατε ως 2Cellos το 2014.

Το θυμάμαι, θυμάμαι τον ενθουσιασμό και την αγάπη που παίρναμε από το κοινό κατά τη διάρκεια εκείνης της συναυλίας. Ήμασταν γεμάτοι αδρεναλίνη! Ήταν φανταστικά, μου είχε κάνει εντύπωση και είχα ενθουσιαστεί με το ελληνικό κοινό, μας καλωσόρισε τόσο ζεστά, είναι ένα φανταστικό κοινό!

Γιατί επέλεξες τον τίτλο Rebel with a Cello για τίτλο της περιοδείας σου;

Γιατί πάντα ήμουν ένας επαναστάτης! Επαναστατώ ενάντια σε όλους τους ανόητους κανόνες, στην κλασική μουσική υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και κανόνες. Υπάρχουν περιοριστικές φόρμες και δάσκαλοι που δεν σε αφήνουν να εκφραστείς ελεύθερα μουσικά. Δεν σου επιτρέπεται τίποτα. Είναι τελείως κλειστόμυαλη αυτή η λογική, με τόσους αχρείαστους κανόνες. Aυτό σε κάνει να απογοητεύεσαι. Σου μαθαίνουν ότι το τσέλο παίζεται μόνο έναν τρόπο, 100 χρόνια μετά και δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, καταλήγουν να το καθιερώσουν ως ένα βαρετό μουσικό όργανο που μπορεί να υπάρξει μόνο ως μέρος μιας ορχήστρας. Εγώ δεν το είδα ποτέ έτσι και δεν το αντιμετωπίζω με αυτή τη λογική. Με το τσέλο μπορείς να κάνεις εκατοντάδες διαφορετικά και υπέροχα πράγματα και είμαι χαρούμενος που μπορώ και το δείχνω αυτό στον κόσμο. Τους δείχνω μια άλλη πλευρά μου. Ίσως να είμαι τελικά ένας ροκ σταρ του τσέλο, δεν ξέρω (γέλια).

Ποιοι είναι οι μουσικοί σου ήρωες;

Ήταν διαφορετικοί σε κάθε φάση της ζωής μου, άλλαζαν καθώς μεγάλωνα. Πρώτα, όταν ήμουν παιδί ήταν οι κλασικοί τσελίστες, θαύμαζα τους μεγάλους κλασικούς μουσικούς. Μετά οι προτιμήσεις μου άλλαξαν και άκουγα και άκουγα ποιο mainstream μουσικούς. Σε πιο μεγάλη ηλικία ανακάλυψα την ποπ μουσική και με επηρέασαν καλλιτέχνες όπως ο Μάικλ Τζάκσον ή ο Sting, αργότερα αγάπησα τον Έλβις, κλπ. Ως 2Cellos επηρεαστήκαμε από ροκ μουσικές και συγκροτήματα όπως οι AC/DC, Rolling Stones κλπ. Οι επιρροές μου προέρχονται από διαφορετικές μουσικές περιοχές. Ποτέ δεν είχα έναν ήρωα, μια επιρροή, ένα είδος. Ήταν ένας συνδυασμός διαφορετικών πεδίων. Άρα, η μουσική μου διαμορφώθηκε από διαφορετικά είδη και νομίζω φαίνεται.

Και επίσης έχεις παίξει με σπουδαίους καλλιτέχνες, από τον Έλτον Τζον ή τον Αντρέα Μποτσέλι μέχρι τους Red Hot Chili Peppers και τον Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith.

Σωστά, επίσης με τον Τζορτζ Μάικλ, τους U2, όλες πέροχες στιγμές και συνεργασίες. Ξέρεις, το τσέλο μπορεί να συνυπάρξει και να ταιριάξει με κάθε είδος. Τη μια μέρα μπορείς να κάνεις όπερα, την άλλη ένα δυνατό ροκ κομμάτι και την επόμενη μια μπαλάντα.

Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς;

Από τους νεότερους δεν νιώθω να με ικανοποιεί κάποιος, δεν είμαι ικανοποιημένος με τη μουσική βιομηχανία σήμερα. Θεωρώ ότι τα σημερινά τραγούδια δεν είναι το ίδιο καλά με τα παλαιότερα και πως οι σημερινοί καλλιτέχνες δεν είναι τόσο χαρισματικοί όσο οι πιο παλιοί. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την τωρινή μουσική, δεν υπάρχουν θρύλοι πια.

Μιλώντας για το σήμερα, σε προβληματίζει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική;

Φυσικά, πάρα πολύ! Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει παντού και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Χρειαζόμαστε την ανθρώπινη ματιά, την ανθρώπινη ψυχή, την ανθρώπινη καρδιά. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα έχει αυτά. Βλέπουμε πόσα ψυχρά και άψυχα έχουν γίνει όλα. Έχουμε ανάγκη αληθινά πράγματα, ίσως για αυτό να αρέσω στον κόσμο, γιατί καταθέτω την ψυχή μου και τα συναισθήματά μου πάνω στη σκηνή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις τέχνες.

Ποια η σχέση μου την Ελλάδα; Βρίσκεις ομοιότητες με τη χώρα σου, την Κροατία;

Θεέ μου, ναι! Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν πολλές ομοιότητες. Βασικά έχουν την ίδια θάλασσα. Παραλίες, νησιά. Και οι δύο είναι πανέμορφες χώρες. Επίσης έχουμε τη μεσογειακή κουζίνα και ατμόσφαιρα. Μοιάζουμε πολύ! Έτσι, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου! (γέλια). Είναι φανταστικό αυτό. Και φυσικά, η παράδοση, ο πολιτισμός, η εκπληκτική ιστορία της Ελλάδας, είναι απίστευτα. Όλα έχουν ξεκινήσει από εσάς, από την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η μυθολογία, η ιστορία, όλα ήταν πριν τη Ρώμη, πριν από όλους.

Πες μου δυο πράγματα για το HAUSER Music Foundation που έχεις ιδρύσει.

Ο σκοπός του είναι να διδάξει τα νέα παιδιά που αγαπούν τη μουσική και ειδικά σήμερα που η μουσική βιομηχανία δεν πάει και τόσο καλά. Σε έναν τόσο παρανοϊκό κόσμο χρειαζόμαστε καλά μορφωμένους ανθρώπους με γερές μουσικές βάσεις, που να γνωρίζουν κλασική μουσική. Απευθυνόμαστε στους νέους ανθρώπους και σε εκείνους που θέλουν εκπαιδευτούν ώστε να μεταδώσουμε τη γνώση της κλασικής μουσικής και στις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Επίσης έχεις και το δικό σου κρασί. Πώς προέκυψε αυτό;

Η καλή μουσική πηγαίνει με ένα καλό κρασί. Οι άνθρωποι αγαπούν την καλή μουσική όπως αγαπούν το καλό κρασί, μου φάνηκε καλή ιδέα και πολύ ταιριαστό.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σου και σε τι φάση βρίσκονται οι 2Cellos;

Για την ώρα οι 2Cellos έχουν τελειώσει και εστιάζουμε στις προσωπικές μας καριέρες. Έχω μπροστά μου μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, πρώτα σε όλη την Ευρώπη, για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο παίζω στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο θα ταξιδέψω σε άλλες χώρες της Ευρώπης και το 2024 θα πάω Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία. Επίσης έχω να επικεντρωθώ στο νέο μου άλμπουμ. Χτίζω την προσωπική μου καριέρα πλέον.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σου άλμπουμ;

Μια επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή κλασική και ορχηστρική μουσική.

Θα έβλεπες τον εαυτό σου ως ηθοποιό;

Ναι, το έχω σκεφτεί. Θα με έβλεπα ως ηθοποιό γιατί νομίζω ότι το έχω με την υποκριτική. Δεν έχω παίξει ποτέ ως ηθοποιός αλλά θα ενδιέφερε. Άλλωστε όταν είσαι πάνω στη σκηνή και κάνεις μια παράσταση, ερμηνεύεις, παίζεις έναν ρόλο.

Έχεις αντιμετωπίσει περίεργες ή έξαλλες συμπεριφορές από θαυμάστριες; Είμαι σίγουρη ότι έχεις εκατοντάδες χιλιάδες θαυμάστριες…

HAUSER
O HAUSER δεν θα έλεγε «όχι» σε μια καριέρα και στη μεγάλη οθόνη, άλλωστε είναι κάτι που έχει σκεφτεί, λέει στο CNN Greece

(γέλια) Στο παρελθόν ναι, συνέχεια. Όμως νομίζω ότι έχει γίνει μέρος της ζωής και της δουλειάς μου πια, δεν το βλέπω ως κάτι τρελό, ίσως να μην το παρατηρώ τόσο πολύ, ίσως να το έχω συνηθίσει και να μην με εκπλήσσει.

Είσαι από την Κροατία. Θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις μάθει για τα άγρια επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα από Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Ναι, το έχω μάθει και έχω συγκλονιστεί. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι απεχθάνομαι κάθε μορφή βίας! Είμαι εναντίον της βίας! Είναι φρικτό αυτό που συνέβη, είναι λυπηρό. Είχαμε τη δολοφονία ενός ανθρώπου, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό πουθενά!

Τι περιμένουμε στο λόφο του Λυκαβηττού από εσένα;

Θα είναι δύο μαγικές νύχτες. Γεμάτες καλή μουσική και όμορφη ατμόσφαιρα. Η μουσική είναι ένα ταξίδι πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων που το κάνουμε μαζί. Χαρά, συγκίνηση, μελαγχολία, χαμόγελο. Κλασική μουσική, πιο ρομαντική, δυνατή, θα ακουστούν όλα τα είδη μουσικής σε μια βραδιά. Θα ζήσουμε όλο το ταξίδι!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ