ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιχτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου Ρόδου

Ανοιχτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου Ρόδου
Αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου Ρόδου Υπουργείο Πολιτισμού

Ανοιχτός στο κοινό είναι ξανά ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου στη Ρόδο, μετά την ολοκλήρωση του έργου διαμόρφωσης και αποκατάστασής του.

Ο λόφος της Φιλερήμου καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων, πυκνού δάσους. Δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή προσφέροντας μοναδική θέα προς τις βορειοδυτικές ακτές και την ενδοχώρα της Ρόδου.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο με αρχαιολογική και ιστορική σημασία, καθώς περιλαμβάνει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια Βυζαντινού κάστρου με προσκτίσματα της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας, μεσαιωνικό ναό, ιταλικό μοναστήρι και το ναό του Αγίου Γεώργιου του «Χωστού», του 15ου αι. Ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Φιλερήμου αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό με σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ στο πλαίσιο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου- ΕΣΠΑ 2014-2020.

H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου ΡόδουΥπουργείο Πολιτισμού

Στην ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε τη σημασία της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, που ολοκληρώνεται με την συντήρηση, την ανάδειξή τους και την απόδοσή τους στο κοινό, για την αυτογνωσία και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του παραδοθέντος έργου, αλλά και των δεκάδων ακόμα έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Στη Δωδεκάνησο, σήμερα, υλοποιούνται περίπου 40 έργα Πολιτισμού, προϋπολογισμού σχεδόν 70.000.000 ευρώ, κονδύλια προερχόμενα από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων Πολιτισμού το οποίο εξελίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια στα Δωδεκάνησα, με ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης το 2027».

Με την ολοκλήρωση του έργου ο αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε, με αναβαθμισμένες τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους χιλιάδες επισκέπτες του, καθώς συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν υφιστάμενα κτήρια στο βυζαντινό κάστρο και δημιουργήθηκαν νέες εκθεσιακές υποδομές και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού είναι πλέον επισκέψιμος, μετά τα εκτεταμένα έργα συντήρησης και ανάδειξης. Θεωρείται ταφικό παρεκκλήσι, επιφανούς φράγκικης οικογένειας, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του εικονογραφικού του προγράμματος, το οποίο εστιάζεται στην απεικόνιση πομπής ιπποτών και φραγκοντυμένων οικογενειών συνοδευόμενων από τους προστάτες αγίους τους.

Κατασκεύαστηκαν σύγχρονες υποδομές χώρων υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων. Διαμορφώθηκε ειδική ράμπα και διαδρομές προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα, με την κατασκευή ειδικού διαδρόμου, να εισέρχονται στο χώρο οχήματα πρώτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.ά.). Το ενημερωτικό υλικό διατίθεται και σε φυλλάδια Braille, ενώ κατασκευάστηκε ειδικό απτικό πρόπλασμα του χώρου για τους έχοντες προβλήματα όρασης. Προσφέρεται και ψηφιακή εφαρμογή για την ενημέρωση του κοινού. Για την καλλίτερη προστασία του χώρου εγκαταστάθηκαν δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης του πρασίνου, δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων και πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ