ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Unesco σχεδιάζει εικονικό μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων

Η Unesco σχεδιάζει εικονικό μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων
Η σύμβαση της Unesco του 1970 για την απαγόρευση και την πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης πολιτιστικών αγαθών παροτρύνει τα υπογράφοντα κράτη να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν το λαθρεμπόριο. Associated Press

Η Unesco, ο πολιτιστικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει ανακοινώσει τα σχέδια του για αυτό που λέει ότι θα είναι το πρώτο εικονικό μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εμπορία κλεμμένων έργων τέχνης και τη μοναδική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πίσω από κάθε κλεμμένο έργο ή θραύσμα κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ταυτότητας και της ανθρωπότητας που έχει αποσυρθεί από τους θεματοφύλακές του, έχει καταστεί απρόσιτο στην έρευνα και τώρα κινδυνεύει να λησμονηθεί», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay.

Η Unesco δεν είναι σε θέση να ονομάσει τα αντικείμενα που θα αποτελέσουν την αρχική συλλογή μέχρι λίγο πριν τα εγκαίνια του μουσείου.

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό Αρχαιοτήτων, μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, ένα από τα πιο σημαντικά λεηλατημένα και κλεμμένα αντικείμενα που σήμερα λείπουν παγκοσμίως είναι μια επιγραφή από αλάβαστρο του τρίτου αιώνα που πάρθηκε από τον ναό Awwam στην Υεμένη μεταξύ 2009 και 2011.

Επίσης στη λίστα του συνασπισμού είναι ένα ανάγλυφο από ελεφαντόδοντο του έβδομου αιώνα π.Χ. ενός λιονταριού που επιτίθεται σε έναν Νούβιο, που κλάπηκε από το Μουσείο της Βαγδάτης το 2003. μια πράσινη πέτρινη μάσκα λεηλατήθηκε από την τοποθεσία των Μάγια στο Ρίο Αζούλ, στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1970. και ένα ειδώλιο του πέμπτου έκτου αιώνα της Βάραχα που εξαφανίστηκε από ένα συγκρότημα ναών στο Ρατζαστάν της Ινδίας το 1988.

«Κανείς δεν έχει φανταστεί ένα μουσείο σαν αυτό», είπε ο Azoulay. «Η παρουσίαση των έργων ενισχύεται από μια βαθιά κατάδυση στο σύμπαν τους, στα πολιτιστικά και κοινωνικά κινήματα από τα οποία γεννήθηκαν – συνδέοντας το υλικό με το άυλο».

Η σύμβαση της Unesco του 1970 για την απαγόρευση και την πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης πολιτιστικών αγαθών παροτρύνει τα υπογράφοντα κράτη να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν το λαθρεμπόριο, το οποίο η Ιντερπόλ έχει αναφέρει όλο και περισσότερο πως διατηρείται από το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ